Graničari Srbije “guraju” migrante u BiH

Dok je cijela država uprla oči u Krajinu i problem migranata u tom dijelu Bosne i Hercegovine, uglavnom se zanemaruju problemi na istočnoj i granici sa Srbijom, odakle ulazi najveći broj stranaca.

Reporteri “Dnevnog avaza” proveli su dan sa službenicima Granične policije u Zvorniku. Tu jedinicu vodi komandir Mirel Imamović.

Mnogo problema

On kaže da su lani nadljudskim naporima uspjeli otežati migrantima ilegalni ulazak u BiH i većinu ih spriječiti u toj nakani. No, problema je mnogo.

– Preko zime, pritisak na granicu je bio smanjen. Tako smo u januaru imali 140 odvraćanja od prelaska granice, a već u februaru, kad je bilo manje snijega i kad je bilo toplije, zabilježili smo 220 takvih intervencija – otkriva Imamović za naš list.

Kaže da se dobrom organizacijom i predanim radom mnogo toga napravilo.

– Dosta nam i građani pomažu. Svi su svjesni ozbiljnosti situacije – dodaje Imamović dok razgovaramo u Karakaju.

Niko, međutim, ne želi da javno ukaže na licemjernu politiku Granične policije Srbije. Dok s našim graničarima formiraju zajedničke patrole, s druge strane, okreću glavu od migranata po principu “samo nek’ nisu u našem dvorištu”.

Dok razgovaramo s Imamovićem, graničari Vujo Novičić i Radivoje Jović dobivaju informaciju da se migranti grupišu u Malom Zvorniku, na mjestu gdje je Drina splasnula

Kreću u akciju, a i mi s njima. Vidimo da na dugoj obali Drine srbijanska patrola legitimira dvojicu migranata i pušta ih.

– Vidim kolege iz Srbije pored grupe – govori Novičić te nastavlja:

– Migranti se skrivaju u ribarskim kolibama i čekaju da padne noć. Onda na improviziranim splavovima od plastičnih boca prelaze rijeku.

Na željezničkom mostu s bh. strane zatičemo pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Sklonište od šatorskog krila i najlona jedina im je zaštita od kiše i zime.

Na tom punktu 24 sata dnevno patrole graničara i službenika SIPA-e čuvaju granicu. Vide se umiješani prsti države i javašluk svojstven ovom podneblju.

– Dosta su nam olakšali posao momci iz SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dobro sarađujemo – dodaju Jović i Novičić.

Kreće teretni voz natovaren ugljem.

– Večeras se vraća iz Srbije. Javit će nam da ima migranata u njemu. A onda ćemo ga mi opet kontrolirati – kaže Novičić.

Prepričava nam brojna svježa iskustva.

Veliki posao

– Dvojica ili trojica ljudi trebaju da pregledaju 30 vagona. Veliki je to posao. Dok dođemo do vagona u kojem se migranti kriju, oni iskoče i pobjegnu – objašnjava on.

I on i Jović učestvovali su nekoliko puta u spašavanju migranata iz brzaka nepredvidive Drine.

– Šta će, krenuli su pa dokle stignu. Nedavno je jednog rijeka odnijela – prepričavaju Jović i Novičić.

Ostavljamo ih da granicu, šuplju kao švicarski sir, čuvaju dok ne dođe smjena.

Zvornička jedinica pokriva 163 kilometra granice

Jedinica Zvornik pokriva 163 kilometra prirodne granice sa Srbijom. S obzirom na izuzetno težak teren, a ako se tome doda još i nedostatak kadra, prošlogodišnji rezultati su za svaku pohvalu.

Samo Drina, koja se u ljetnim mjesecima na nekim mjestima može i pregaziti, dijeli kriminalce od enormne zarade.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: