GRADNJA AUTOCESTA PRVENSTVENO ZAVISI OD IZVORA SREDSTAVA

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je za Fenu da je u Federaciji BiH trenutno u izgradnji 31 kilometar autocesta, što je ekvivalentno vrijednosti oko 650 miliona KM te da se do kraja ljeta očekuje početak gradnje još 15 km od Vlakova do Suhodola.
– Tako bi do kraja ljeta trebali imati u izgradnji 46 kilometara autocesta, a vrijednost te investicije, odnosno potpisanih ugovora za to je viša od 800 miliona KM. U toku ove godine očekujemo i završetak 10 km autoceste od Kaknja do Tunela Vijenac, ali isto tako možemo najaviti i da ćemo tokom ljeta početi tendersku proceduru za izgradnju dionice Svilaj-Odžak, dakle dodatnih 10 kilometara. Početak gradnje očekujemo na proljeće. To je otprilike ono za što imamo osigurana sredstva i što možemo u toku ove godine pokrenuti, rekao je Karić.

On je podsjetio da FBiH, od ukupno 285, trenutno ima 37 km izgrađene autoceste na koridoru Vc i da je za taj dio autoceste u toku uvođenje zatvorenog sistema naplate, čime će se započeti naplata cestarine po klimetrima.

Završetak izgradnje autoceste na cijelom koridoru, kako kaže, zavisi od izvora sredstava. Koilko bude bilo novca , toliko će biti i urađeno.

Ovi krediti koje sada koristimo, prema Karićevim riječima, su odobreni 2008. i dosta se kasni jer mnogo vremena potrošeno za pripremu dokumentacije za dionice koje su sad aktuelne, odnosno koje su u izgradnji.

Karić je istaknuo da je Vlada FBiH itekako opredijeljena za gradnju putne infrastrukture.

– U strateškim planovima Vlade FBiH je dio od Žepča do Tuzle, zatim Tuzla – rijeka Sava, autoput bez zasutavne trake od Lašve do Travnika i dalje prema Bihaću, kao i dio, odnosno brza cesta od Mostara koja vodi prema Grudama. Planovi su veliki i njihova realizacija zavisi od sredstava, kazao je Karić.

Na upit o izgradnji Sarajevske zaobilaznice, Karić je kazao da LOT-ovi 1 i 2 nisu u nadležnosti JP Autoceste FBiH, dok dio koji još nije počet je u nadležnosti te kompanije.

– Ovo do sada što je urađeno na sarajevskoj zaobilaznici je svega 50 posto. Za ovaj dio koji je dodijeljen Autocestama započet je proces eksproprijacije, to jeste za LOT 3 od Butila do Vlakova i pripremamo dokumente za građevinsku dozvolu i za tender. LOT 3 je nešto što ćemo intenzivno raditi i to je naš primarni cilj,kazao je Karić Feni.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: