Građani u junu “Krimolovcima” dostavili 62 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom juna su registrirali 431 poziv na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je 128 ocijenjeno neozbiljnim, saopćeno je iz SIPA-e.

U ovom razdoblju od građana su zaprimljene 62 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na krivična djela neovlaštene trgovine opojnim drogama (14), autokriminal (6), korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (5), a zaprimljena je, između ostalog, i jedna informacija u vezi s krivičnim djelom terorizma.

– U Bosni i Hercegovini postoje radikalne grupe i pojedinci koji se mogu iskoristiti za izvršenje gnusnih terorističkih aktivnosti poput nedavnog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. Ukoliko ih na vrijeme ne spriječimo, teroristi kao svoju sljedeću metu mogu izabrati vrtić, školu, gradski javni prevoz. Svaka sumnja, zapažanje, ili informacija građana mogu pomoći policiji spriječiti moguće terorističke aktivnosti, rekao je Mirko Lujić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, zahvalivši građanima na dosadašnjim pozivima i ustupljenim korisnim informacijama putem telefonske linije “Krimolovci”.

Od ukupnog broja korisnih informacija zaprimljenih u junu, 48 ih je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 14 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom razdoblju pristiglo je 58 povratnih informacija na osnovu kojih je utvrđeno kako je nadležnim tužiteljstvima dostavljeno šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiteljima, dok je pet izvještaja dostavljeno na ocjenu.

Svaku korisnu informaciju možete prijaviti “krimolovcima” na broj 080 020 505.

bitno.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: