Građani BiH žive najlošije, Slovenija u najboljem ekonomskom položaju

Slovenija je od zemalja bivše Jugoslavije u najboljem ekonomskom položaju, dok građani BiH žive najlošije, ocjenjuju stručnjaci iz regiona.

Guverner Centralne banke BiHKemal Kozarić kaže da su Slovenci u najboljem položaju, članovi su EU i dosta ispred svih ostalih republika bivše SFRJ, koje su ekonomski gotovo izjednačene.

“BiH ima veliku nezaposlenost od 28 posto i samo je još Makedonija po tom pitanju na približnom nivou”, rekao je Kozarić, dodavši da BiH ima problem i sa budžetskim deficitom.

On je naveo da Srbija “muku muči” sa malom kreditnom aktivnošću, napomenuvši da su strane direktne investicije u padu u svim bivšim republikama.

Kozarić smatra da je zato neophodna veća saradnja i zajednički nastup na tržištima poput Libije, Iraka i zemalja bivšeg SSSR-a, te ističe da zemlje bivše SFRJ mogu da sarađuju i u oblastima poljoprivrede, energetike, infrastrukture i turizma.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić rekao je da su Slovenci uspjeli da tranziciju provedu iz regionalne u nacionalnu, za razliku od Hrvatske i Srbije.

On smatra da su srbijanska i hrvatska privreda urušene nakon ratnih događanja. “Strani investitori, koji dolaze u Srbiju i Hrvatsku, ništa ne grade, samo kupuju ono što već postoji”, rekao je Jurčić za beogradski “Press”.

On je dodao da je BiH specifičan slučaj, jer se u zemlji još rješava problem identiteta, a ekonomijom se niko ne bavi.

Zamjenik predsjednika Fiskalnog vijeća Slovenije Risto Ovin kaže da su događaji iz prošlosti izuzetno uticali na poziciju u kojoj se sada nalaze privrede bivših republika.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: