Građani BiH uskoro bi ponovo mogli kupovati i plaćati usluge u eurima

Građani bi uskoro ponovo mogli kupovati i plaćati usluge i u eurima, što bi olakšalo gotovinski promet u trgovinama, kafićima, na pijacama, benzinskim pumpama, hotelima i pri ostaloj svakodnevnoj potrošnji, posebno stranih turista koji posjete BiH.

Inicijativa za omogućavanje gotovinskog plaćanja eurima, koja je zabranjena ranijih godina, stigla je od Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH, koji čine predstavnici državnih i finansijskih institucija.

To tijelo je pozvalo entitetska ministarstva finansija da izmijene zakone o deviznom poslovanju i dozvole gotovinsko plaćanje zajedničkom evropskom valutom ukoliko se kupac i prodavac o tome dogovore, što su pozdravili u udruženjima trgovaca i turističkim organizacijama. Oni su izrazili nadu da će iz trgovačkih i ugostiteljskih radnji konačno biti skinuti natpisi “Ne primamo eure”, “Plaćanje isključivo u KM” i slična obavještenja koja su najviše “nervirala” strane turiste i gastarbajtere koji puni eura dođu u našu zemlju.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH i predsjedavajući Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, ocijenio je da je zabrana gotovinskog plaćanja eurima “nanijela više štete nego koristi”.

“Konvertibilna marka, naravno, ostaje obračunska valuta i jedino legalno sredstvo plaćanja u bezgotovinskom prometu, ali bi trebalo da bude dozvoljeno da u gotovinskom prometu bude plaćano i u eurima, kao što je to bilo nekada”, kazao je Kozarić za “Nezavisne”.

Iako on navodi da su predstavnici entitetskih ministarstava finansija na prošlosedmičnom sastanku Stalnog odbora u Sarajevu pristali da bude krenuto u tom pravcu, o čemu će raspravljati i na idućoj sjednici tog tijela u četvrtak u Banjaluci, ministar finansija RS Zoran Tegeltija ukazuje da to, ipak, nije svršena stvar.

“Izmjene Zakona o deviznom poslovanju i uvođenje eura kao sredstva gotovinskog plaćanja nisu baš tako jednostavna stvar niti je to toliko neophodno. Potrebno je detaljno sagledati sve aspekte i sačekati da vidimo kako će se o toj preporuci odrediti Vlada RS”, istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Stručnjaci u oblasti turizma ističu, pak, da je zabrana plaćanja u eurima jedan od važnijih problema sa kojima se susreću turistički radnici, apostrofirajući da u većim gradovima BiH postoji svega nekoliko mjenjačnica u kojima turisti mogu zamijeniti europsku valutu za KM, dok ih u manjim mjestima i nema.

Smiljka Žuža, stručni saradnik za turizam i ugostiteljstvo u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kaže da postojeća situacija u kojoj se zamjena valuta praktično može obaviti samo u bankama čiji je rad ograničen, kako u popodnevnim časovima tako i vikendom i praznicima, nanosi direktnu štetu bh. turizmu.

“Uzmimo za primjer turiste koji u kružnim turama proputuju kroz BiH. Ukoliko ujutro dođu u Sarajevu i ne uspiju zamijeniti eure u KM, teško da će to kasnije moći uraditi kada stignu u Bihać, jer su banke pred veče već zatvorene, a mjenjačnica nema. Država stoga bude uskraćena za njihovu potrošnju. Dakle, kao jedina rješenja su da bude dozvoljeno paralelno gotovinsko plaćanje u KM i eurima ili da konačno bude olakšano osnivanje mjenjačnica”, kazala je Žuža.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije, ističe da su trgovci uskraćeni za dio prihoda kada sa kasa vrate posjetioce koji su uz sebe imali isključivo zajedničku europsku valutu.

“Anketiranje među trgovcima prije tri mjeseca pokazalo je njihovu želju da euro bude uvedeno kao paralelna valuta sa KM i bilo bi izuzetno dobro kada bi vlasti to omogućile, jer nas sada praktično tjeraju da primajući eure radimo nezakonito”, rekao je on.

U Pokretu potrošača RS kažu da se pri eventualnim izmjenama zakona o deviznom poslovanju treba voditi računa o tome da budu preduprijeđene moguće spekulacije trgovaca u obračunu domaće valute i eura. Dragovan Petrović, sekretar tog udruženja, kaže da ne smije biti dozvoljeno trgovcima da na svoju ruku određuju kurs, odnosno da euro zaokružuju na dvije KM, umjesto zvaničnog kursa od 1,955 KM.

Entitetskim ministarstvima finansija preporučeno je da izmijene entitetske zakone o deviznom poslovanju, član 5, kojima bi se devizna klauzula dozvolila u vezivanju samo za euro zbog valutnog odbora u BiH i zbog zaštite klijenata.

Da entitetska ministarstva finansija izmijene zakone o deviznom poslovanju i dozvole gotovinsko plaćanje eurima ukoliko se dvije strane dogovore, što bi olakšalo gotovinski promet klijentima, stranim turistima i drugima.

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: