Građani BiH putuju na brojne evropske i svjetske destinacije

Mnogobrojni bh. građani iskoristit će ljetne odmore da bi otputovali u neke od evropskih i svjetskih turističkih destinacija. Prema podacima nekih turističkih agencija ove godine blagi pad zainteresiranosti je za Tursku, a cijene za tu destinaciju su niže i do 65 posto.

Hit ponuda

Iz Turističke agencije Sol Azur & Buena Vista rečeno je da trenutno u ponudi imaju veći broj destinacija nego što su imali proteklog ljeta.

– Pored Sicilije, Grčke, Španije i Turske u ponudi su i bliže destinacije kao što su Albanija i Hrvatska. Hit ponuda ovogodišnjeg ljeta je definitivno Sicilija za koju imamo enormno veći broj prijavljenih klijenata nego li smo to imali lani. U ponudi su i avionski, i autobuski aranžmani za Siciliju – kazali su u toj agenciji.

Turistička agencija Sol Azur & Buena Vista navodi kako je zainteresiranost građana veća za Španiju i Grčku, a pad broja prijavljenih klijenata bilježe na ljetovalištima u Turskoj.

Cijene aranžmana zavise od odabranog hotela te prijevoza, usluge u hotelu, i dodatnih specifikacija, ali generalno cijene aranžmana su uvjetovane globalnom zainteresovanošću svjetskog tržišta, te definitivno možemo reći da je zbog nemilih scena osjetan pad cijena usluga na turskim ljetovalištima, kazali su u ovoj agenciji.

Iz Agencije Relax Tours istakli su da su “građani najviše kao i svake godine zainteresirani za Tursku”.

– Imamo charter-letove, od maja do septembra i dobra je popunjenost. Također imamo i autobusku turu za Španiju i zainteresiranost je velika. Također velika zainteresiranost je i za Jadran – navode u toj agenciji.

U odnosu na prošlu godinu, blagi pad zainteresiranosti je za Tursku, a veća zainteresiranost je za Jadran. Cijene su iste kao i prošle godine, kažu u Relax Toursu.

Teroristička djelovanja

Iz Turističke agencije Fibula air Travel Sarajevo kazali su da su “ove godine njihovi putnici najviše zainteresirani kao i prethodnih godina za destinaciju Turske-region Antalia, za koju imaju dva charter-leta sedmično”.

Poslije Turske građani su zainteresirani i za Jadransko more, Hrvatsku i Crnu Goru.

Govoreći o padu zainteresiranosti građana dodali su da je “početak ove godine bio slabiji zbog terorističkih djelovanja, ali od kraja marta procent rezervacija i upita nije u padu u odnosu na prošlu godinu”.

Iz Turističke agencije ARD Travel rekli su da su “ove godine građani najviše zainteresirani za Albaniju, Italiju, Bugarsku i Tursku”.

U odnosu na prošlu godinu, blagi pad zainteresiranosti građana je za Tursku, a potražnja je veća za Jadran i Albaniju. Cijene za Tursku ove godine su niže i do 50 posto, kažu u ovoj agenciji.

Iz Turističke agencije Kompas – Sarajevo d.o.o. navode da su “ove godine građani najviše zainteresirani za Hrvatsku, zatim Albaniju i Grčku”.

U odnosu na prošlu godinu, blagi pad zainteresiranosti građana je za Tursku, a potražnja je veća za Hrvatsku i Grčku. Cijene za Tursku idu niže i do 65 posto, dok Hrvatska bilježi rast cijena, ističu u ovoj agenciji dodavši da već godinama nemaju ponudu za Egipat i Tunis.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: