GRAĐANI BIH OD SUTRA BEZ VIZA PUTUJU U EVROPU

Građani Bosne i Hercegovine od sutra će moći putovati u države Evropske unije bez viza. Nakon što su više od 15 godina za svaki odlazak u šengenske zemlje morali čekati posebnu dozvolu ambasada u Sarajevu, od sada će, bez stresova i dugotrajnih procedura, moći otputovati u turističku posjetu, obići rodbinu ili na poslovni sastanak.

No, i režim slobodnog putovanja ima određena pravila i ograničenja. Privilegirano pravo putovanja bez viza u EU ima relativno mali broj zemalja u svijetu, a svaku zloupotrebu Brisel će rigorozno kazniti. Ipak, u Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da bh. građani nemaju razloga za brigu ako budu poštovali pravila ponašanja prilikom odlaska u zemlje šengenske zone.

– Ako graničar u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji procijeni da našeg čovjeka treba pitati ima li dovoljno novca za ulazak u tu zemlji, on će to i učiniti. Ali, pretpostavljamo da će to biti rijetki slučajevi i da će se oni mjeriti u promilima. To nam govore i informacije susjednih zemalja kojima su ukinute vize – pojasnio je sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić. Saznajemo da će građanima BiH za ulazak na svoju teritoriju najviše novca tražiti Slovenija, 70 eura za dan. Za Španiju će biti potrebna 64 eura, Slovačku 56, Belgiju, Dansku, Švedsku i Grčku 50, Njemačku I Italiju 45, Holandiju 34 te Finsku 30 eura.

Kada je riječ o ulasku u Francusku, građanima BiH koji budu imali vaučer hotela graničar će moći zatražiti 31 eura. A ako budu bez vaučera, bit će im potrebno 60 eura.

Prvu grupu građana i zvaničnika koji će s nekoliko novinara krenuti put Evrope promotivnim letom, sutra će u Strazburu primiti visoke zvanice EU, koje će predvoditi evropski komesar za proširenje Štefan File (Fuele). Nakon toga, grupa iz BiH sastat će se s francuski ministrima, a zatim bi trebala otputovati u Italiju, gdje bi se trebala susresti sa šefom diplomatije te zemlje Frankom Fratinijem (Franco Frattini). Delegacija iz BiH promotivno putovanje trebala bi završiti u Ljubljani, gdje će joj domaćini biti slovenski ministri.

Kako automobilom ?

Ako putujete automobilom, ulazak u EU je jednostavan. Jedino je moguća provjera broja motora ili šasije. Za ulazak u Sloveniju, a potom Austriju, treba kupiti vinjetu i zalijepiti je na vjetrobransko staklo. Prodaju se na graničnim prijelazima i benzinskim pumpama. Vinjeta za Sloveniju košta 15 eura i važi sedam dana. Ista je cijena vinjete kroz Austriju, ali važi tri dana duže. Morate imati na umu da su kazne za sve koji nemaju vinjete drakonske. Ili vas može zaustaviti policija, ili biste mogli platiti kaznu na samoj granici. Poželjno je da se građani osiguraju u BiH za vrijeme boravka u EU, jer su zdravstvene usluge u tim zemljama izuzetno skupe.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: