Građani BiH mogli bi ponovo ostati bez novih pasoša?

Građani Bosne i Hercegovine mogli bi ponovo ostati bez pasoških knjižica jer je njihova nabavka zaustavljena na osnovu uložene žalbe na postupak nabavke koju je pokrenula Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Problem sa nabavkom pasoša desio se prije četiri godine kada je Agencija „potrošila“ skoro cijelu 2017. godinu za tu nabavku jer je postupak nekoliko puta poništavan zbog žalbi zainteresovanih kompanija. Zbog toga su građani BiH bili onemogućeni da određeno vrijeme zamijene ili dobiju nove pasoše.

Naime, kako je CAPITAL ranije pisao Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH je nedavno raspisala tender za nabavku 1,6 miliona pasoških knjižica, koje je bila spremna platiti 37,6 miliona maraka.

Agenciji u martu 2022. godine ističe ugovor o nabavci pasoških knjižica, a u julu iste godine i okvirni sporazum za lične karte i vozačke dozvole, što znači da do tada neće biti problema sa izdavanjem ovih dokumenata.

Međutim, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH poučena prethodnim iskustvima nije čekala da se taj dan približi te su raspisali novi tender za nabavku knjižica.

Pasoške knjižice su se nabavljale na period od četiri godine, a Agencija je zahtijevala  i 3.000 testnih pasoških knjižica.

Agencija je za sljedeću godinu tražila 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. godinu potrebno 345.000 pasoša. Godinu kasnije taj broj se povećava na 465.000 pasoša, a za 2025. godinu zahtjevaju isporuku 535.000 pasoša.

Procijenjeno je da će pasoši koštati 32,2 miliona KM bez PDV-a, a sa porezom će to biti 37,6 miliona maraka, odnosno 23,5 KM po jednoj pasoškoj knjižici.

(Capital)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: