Građani BiH godišnje na lijekove za smirenje troše 20 miliona KM

Bosanci i Hercegovci iz godine u godinu troše sve više antidepresiva i lijekova za smirenje. To potvrđuju i podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, prema kojima je na antidepresive, antipsihotike, hipnotike i sedative potrošeno čak 18,4 miliona KM.

Naša država lani je na sve lijekove potrošila 467 miliona KM, od čega je 109 miliona KM dato na one koji se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Izdavanje na recept

– Na antidepresive je potrošeno 8,7 miliona KM, a 8,4 miliona KM na antipsihotike, dok građani BiH za hipnotike i sedative godišnje izdvajaju 1,3 miliona KM – podaci su Agencije.

Prema informaciji iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u prvih šest mjeseci ove godine za lijekove za smirenje i antidepresive izdvojeno je oko 1,3 miliona maraka. Ukupan godišnji iznos koji Fond izdvaja za ove namjene konstantno se povećava te je tako lani trošak iznosio oko 2,7 miliona maraka, godinu ranije 2,2 miliona, dok je 2007. izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

U Fondu kažu da se lijekovi koji djeluju na nervni sistem, a u koje spadaju i antidepresivi i lijekovi za smirenje, najčešće propisuju na recept.

Uzročnici bolesti

– Depresija je veliki problem, a istraživanja koja smo mi radili prije tri godine i koja su se uglavnom odnosila na boračku populaciju pokazala su da oko 93 posto ispitanika ima neki oblik depresije. Ako uzmemo da je ova populacija prisutna u skoro svim domaćinstvima, onda možemo reći da od takvog problema pati najveći dio stanovništva – kaže dr. Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Osim depresije, najčešći nervni poremećaji su anksioznost, poremećaji uzrokovani stresom, a prema Latinovićevom mišljenju, s ovim su povezani i različiti oblici ovisnosti, među kojima je najizraženiji alkoholizam. Stručnjaci naglašavaju da su mentalnim poremećajima najpodložnija djeca i mladi ljudi, kao i starije osobe.

Najvažnije je rano otkrivanje bolesti i blagovremena intervencija za uspješno liječenje. Psiholozi pojašnjavaju da su teška ekonomska i socijalna situacija u velikoj mjeri uzročnici mentalnih bolesti.

Šta se najviše traži

U nekoliko apoteka rečeno nam je da građani najviše traže “bensedin”, “leksilijum”, “apaurin” i druge lijekove.

Ove lijekove pokušavaju uzeti na svoju ruku, bez prethodne konsultacije s ljekarom.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: