Građani BiH dužni 6,66 milijardi KM

Krediti stanovništvu na kraju februara ove godine u BiH iznosili su 6,66 milijardi KM, dok su sa svim ostalim sektorima u našoj zemlji dosegli 15,38 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH.

Samir Lačević iz Udruženja banaka BiH je za Oslobođenje rekao da ovi podaci govore kako BiH u odnosu na zemlje regiona nije prezadužena zemlja.

Tu temu nije zahvalno komentarisati, jer ako se poredimo sa okruženjem, nismo prezaduženi. Ipak, činjenica je da su ekonomski tokovi negativni i da nam ne idu u prilog. S druge strane, bez kreditne aktivnosti ne možemo krenuti naprijed. Jasno je da bi svi relevantni faktori u BiH morali uvažiti činjenicu da je rast kreditne aktivnosti neophodan“, kaže Lačević.

Životni standard

Komentarišući podatak da je od 15,38 milijardi ukupnih kredita oko 11,8 posto nekvalitetno (kašnjenje s vraćanjem), što je oko 1,65 milijardi KM, Lačević nam je rekao da se ove brojke mogu “ispraviti” samo otvaranjem novih radnih mjesta.

Stepen nekvalitetnih kredita nije alarmantan, ali jeste zabrinjavajući rastući trend koji u posljednje tri godine taj postotak ima. Vlasti koje su zadužene za kreiranje poslovnog ambijenta u BiH su prava adresa koja se treba brinuti da se negativni trendovi zaustave. Niko nije računao na to da će ekonomska kriza, koja je nezapamćena u ekonomskoj teoriji, doći u talasima. Sve dok se ovim procesima može upravljati, a u BiH je to još moguće, možemo reći da situacija nije alarmantna, ali poziva na brzu akciju“, tvrdi Lačević, te dodaje da bh. vlasti moraju doći do odgovora na pitanje kako podići životni standard stanovništva.

Lačević nam je još rekao da je dobra stvar za BiH to što je kamatna stopa u posljednjih nekoliko godina poprilično stabilna.

Tragajući za odgovorom

I dok bh. vlast (ne) traga za ovim odgovorom, statistika kaže da su krediti na kraju prošle godine u FBiH iznosili 10,4 milijarde KM, te da je rast plasmana bio četiri posto ili 431 milion KM.

Prošle godine je u FBiH, prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, plasirano 5,5 milijardi KM novih kredita, što je za 13 posto ili 644 miliona više nego u 2010. godini. Od svih kredita koji su plasirani u FBiH, na privredu je išlo 70, a na stanovništvo 28,4 posto.

U Republici Srpskoj je prosječna zaduženost po stanovniku 1.687 KM, kažu u Agenciji za bankarstvo RS-a i u porastu je, a prošle godine je stanovništvu plasirana 2,1 milijarda KM kredita.

Oslobođenje

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: