Gorivo u FBiH poskupjelo treći put u ovoj godini

Cijene goriva u Federaciji BiH skuplje su na većini benzinskih pumpi za pet do 10 feninga što predstavlja treće poskupljenje goriva od 1. februara ove godine, otkako je na snagu nastupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

U Federalnom ministarstvu trgovine potvrđeno nam je da su ih u ponedjeljak prometnici naftnim derivatima u FBiH obavijestili o odluci da povećaju cijene.

Razlog je porast cijene nafte na svjetskom tržištu koja je jučer iznosila 76 dolara po barelu.

Prvo poskupljenje goriva ove godine u BiH desilo se 1. februara kada je gorivo poskupjelo za 20-25 feninga. Drugo poskupljenje uslijedilo je 16. aprila, za dodatnih pet feninga. Od 7. maja na snazi je nova cijena i poskupljenje u prosjeku od još 5 feninga, ali se očekuje da bi cijena mogla biti povećana za i 10 feninga. To znači da je u toku tri mjeseca cijena povećana za 40 feninga.

Problem je taj što je u BiH formiranje cijena slobodno, pa tako prometnici naftnim derivatima sami prilagođavaju cijene onima na svjetskom tržištu. Povećanje cijena goriva obično ima lančanu posljedicu poskupljenja usluga prijevoza i prehrambenih artikala što bi sigurno bio veliki udar na budžet bh. građana.

U Republici Srpskoj se očekuje da će poskupljenje uslijediti tokom narednih dana, ukoliko cijene nafte na svjetskom tržištu budu i dalje visoke.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: