Gorivo na benzinskim pumpama uskoro ispod magične granice od 2 KM po litru

Cijena sirove nafte 23. decembra na svjetskom tržištu iznosi 55 američkih dolara, a vozači u Federaciji BiH će uskoro ponovo osjetiti pozitivne efekte globalnog pojeftinjenja.

“Benzinske pumpe konstantno mijenjaju, odnosno snižavaju cijene dizela i benzina. Cijena goriva se snižava po 5, 10 pa čak i 15 feninga, sve zavisi od pumpe. Možemo reći da trend pojeftinjenja traje već 25 dana”, rekla je za Klix.ba Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Zvanična informacija će biti objavljena ubrzo, ali Ministarstvo ima pune ruke posla zbog velikog broja zahtjeva za promjenu cijena.

“Ni fizički ne možemo stići jer puno pumpi podnosi zahtjeve za smanjenje cijena, a obrasci non-stop stižu. Dakle, snižavanje traje bez prestanka, tj. kako koja pumpa podnese zahtjev. Pumpe su dužne tri dana prije promjene cijene uputiti obrazac Ministarstvu, znači ako danas dostave obrazac, za tri dana slijedi snižavanje cijena. U posljednjih 10-ak dana zahtjevi dolaze sa svih strana i ‘redaju’ se sve benzinske pumpe”, objasnila je Glibo.

Kada je u pitanju simbolično pojeftinjenje goriva na cijenu nižu od 2 konvertibilne marke po litru, Glibo je kazala da se ono uskoro može očekivati.

“Mi ne možemo predviđati kretanje cijena, ali možemo reći da će se cijene nastaviti snižavati. Na nekim obrascima već sada imamo zahtjev za cijene niže od 2 KM”, zaključila je Glibo.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.