Gorivo do kraja sedmice skuplje i do 10 feninga

Na području Federacije BiH jučer su na snagu stupile nove cijene goriva, koje je u prosjeku skuplje za pet, a na nekim benzinskim pumpama čak i deset feninga. Ovo nam je potvrđeno u Sektoru za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

– Od prošlog petka zahtjeve za odobrenje podizanja cijena goriva podnijelo je između 150 i 200 firmi. Većina njih zahtijevali su podizanje cijena za pet feninga, dok je mali broj njih, kod kojih su cijene bile niže nego na drugim pumpama, zahtijevali dizanje cijena goriva za 10 feninga – kazali su nam u ovom ministarstvu.

Tokom ove sedmice očekuje se da i preostale firme, koje to do sada nisu učinile, podnesu zahtjev za korekciju cijena.

Nisu nam mogli reći da li se u narednom periodu mogu očekivati daljnja podizanja cijena goriva, jer to, naravno, zavisi međunarodnog tržišta, ali i određenih drugih faktora.

Do sada u FBiH nije bilo poskupljenja goriva još od polovine novembra prošle godine, kada su cijene na svjetskom tržištu počele opadati. U susjednoj Hrvatskoj u tom su periodu četiri puta dizane cijene.

Na području FBiH postoji 630 benzinskih pumpi, a u Federalnom ministarstvu trgovine očekuju da će do kraja ove sedmice sve one podići cijene goriva.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske (RS) kazali su nam da se u tom entitetu, za razliku od FBiH, znatno razlikuje sistem vezano za promjene cijena goriva.

– U RS-u ne postoji podnošenje zahtjeva za korekciju cijena prema našem Ministarstvu, već firme same donose takve odluke. Ministarstvo jedino dobija izvještaje benzinskih pumpi, ali ne postoje ti zahtjevi koji oni podnose – rekla nam je portparolka Ministarstva Jovana Đurić.

Ona nam nije mogla reći da li su i u RS-u skočile cijene goriva.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: