Godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Prije 27 godina, 30. oktobra 1992. godine, prestalo je kucati srce Hajrudina Mešića, u narodu poznatog kapetana Hajre, jednog od najvećih sinova koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.  

Bio je to 30. oktobar 1992. godine kada su se borci Hajre kapetana pokušali spojiti sa jedinicama u opkoljenoj Kamenici i drugim jedinicama iz Srebrenice. Akcija je tekla po planu, jedinice Hajre kapetana bile su nadomak cilja, ali…

U eksploziji granate u rejonu Nezuka, jedan geler pogodio je Hajru kapetana u leđa i ubio. Uslijedio je šok, očaj, bol, panika… Akcija je zaustavljena, a jedinice Armije R BiH nikada se više nisu uspjele spojiti sa srebreničkim jedinicama i tako spriječiti pripremljeni genocid, koji će horde Radovana Karadžića i Ratka Mladića realizirati u julu 1995. godine.

Nakon pogibije Hajre kapetana, brigada koju je oformio i koja je nosila naziv Prva teočanska, preimenovana je u 255. brdsku brigadu “Hajrudin Mešić”, koja će kasnije postati i slavna.

Njegovi saborci ispričali su kako je Hajro kapetan, dan prije pogibije, pjevao pjesmu o Zmaju od Bosne, a zbog neviđene hrabrotsti i odanosti zemlji Bosni za života je stekao ime Zmaja od Majevice.

Hajrudin Mešić pogijuo je u plemenitoj misiji, pokušavajući otvoriti koridor prema Srebrenici, kako bi pomogao opkloljenom i napaćenom narodu Kamenice, koji je mjesecima umirao od gladi i svakodnevnog žestokog granatiranja. Tog 30. oktobra 1992. godine Bosna i Hercegovina je ostala bez jednog od najvećih svojih sinova.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije R BiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije R BiH.

Biografija  

Hajrudin Mešić rođen je 1. januara 1959. godine u mjestu Srednja Trnova kod Ugljevika. Sin je oca Mehe i majke Zejfe, koji su imali još jednog sina i dvije kćerke. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Podoficirsku školu JNA u Sarajevu. 

Vanredno je završio i akademiju JNA u Beogradu. Rat u SFRJ dočekuje u Karlovcu, odakle se vraća u rodno mjesto. Imenovan je za komandira policije u Ugljeviku. Početkom 1992. godine nije se povinovao odlukama novouspostavljene srpske vlasti, a sa skupinom patriota organizirao je odbranu Teočaka. Iste godine, 16. septembra, oformljena je 1. teočanska brigada, koja od 30. oktobra nosi naziv 255. brdska brigada “Hajrudin Mešić”. Iza kapetana Hajre ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: