Gdje su sve u BiH Rusi otkrili naftu ?

Nakon što je geolog Luka Simikić, koji se 40 godina bavi traženjem nafte, saopštio da se na obroncima Majevice nalaze velike zalihe „crnog zlata”, počela je borba za naftu u BiH.

Prije nekoliko dana u Loparama je boravila delegacija iz ruske oblasti Nižnjenovgorod, u kojoj su bili i stručnjaci za naftu, i s predstavnicima te opštine razgovarali su o privrednoj saradnji. Navodno su bili prezadovoljni „jer su otkrili nešto veliko, zapravo utvrdili su da se na tom području nalaze velike zalihe nafte na dubini od 3.500 metara”.

Ravnajući se prema nekim ranijim istraživanjima, stručnjaci tvrde da na obroncima Majevice i u tuzlanskom kraju na dubini od 3.500 do 4.000 metara ima oko 200 miliona tona nafte.

Inače, ruska kompanija „Gaspromnjeft” potpisala je s Vladom RS memorandum kojim joj je dato ekskluzivno pravo na traženje nafte u loparskom kraju. S druge strane, prema nekim informacijama i neke američke kompanije su itekako zainteresirane za traženje zaliha „crnog zlata” na obroncima Majevice i navodno su njihovi stručnjaci na terenu, ali u tajnosti.

Inače, prva istraživanja nalazišta nafte na Majevici radili su Austrijanci još 1896. godine u tuzlanskom selu Rožanj i otkrili su naftu na dubini od 40 do 140 metara.

(SAN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.