Fiskalne kase imale problem s prestupnom godinom

Sistem jučer nije radio i to onaj fiskalni. U velikom broju trgovačkih centara, prodavnica građani jučer nisu mogli dobiti fiskalni račun. Zakazao je sistem fiskalnih kasa jednog od ovlaštenih zastupnika i to zbog prestupnog dana u godini. I dok se utvrđuje ko je za šta nadležan, pitanje je koliko je štete pretrpio budžet zbog neprijavljivanja stvarnih prihoda. A upravo se fiskalizacijom Federalna vlada željela uhvatiti ukoštac sa sivom ekonomijom i nelojalnom konkurencijom.

Provedba fiskalizacije na ozbiljnom je ispitu efikasnosti zbog prijestupne godine. Na benzinskim pumpama, trgovačkim centrima i drugim objektima u kojima su instalirane fiskalne kase Tremol, ovlaštenog zastupnika Kimtec iz Viteza, koje su među prvim s certifikatom za fiskalizaciju, jučer je vladala prava panika.

Fiskalni sistem ovog zastupnika previdio je prestupnu godinu koja podrazumijeva da februar ima 29 dana te su jučer na najmanje hiljadu prodajnih mjesta mogli izdavati jedino račune s datumom 1. mart. Kako je to nezakonito, trgovci su bili u dilemi kako da se ponašaju u novonastaloj situaciji koja je otvorila prostor za sivu ekonomiju protiv koje je i uvedena fiskalizacija.

Nakon što se saznalo za grešku, alarmirane su nadležne službe, kako bi se spriječila nelojalna konkurencija. Upozoreno je da svi oni trgovci u čijim je radnjama instaliran fiskalni uređaj koji nije programiran da automatski prebacuje na prestupnu godinu moraju izdavati ovakav ručno pisani fiskalni račun i na kraju dana evidentirati ukupni promet.

Kako je danas praznik – neradni dan – nismo mogli provjeriti u Poreznoj upravi da li su im dostavljeni pisani zbirni računi koji trebaju biti registrirani u jedinstvenoj bazi podatka. Jučerašnji dan bio je pazarni zbog današnjeg praznika te se niko ne usuđuje predviđati koliko je jučer bilo lova u mutnom i zloupotreba na štetu budžeta.

 

(FEDERALNA TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: