Fiskalizacijom država zarađuje 100, a dileri kasa 50 miliona KM

Očekivano, fiskalizacija u Federaciji BiH ne ide onako kako je zakonski planirano, a dosadašnjim potezima nisu zadovoljni ni Ministarstvo finansija, ni Porezna uprava, a ponajmanje porezni obveznici, koji su dužni instalirati nove uređaje za evidentiranje ostvarenog prometa.

Pojednostavljeno, fiskalne kase nisu ništa drugo nego uređaji koji posredstvom telekom-operatera internet ili GPRS vezom uspostavljaju konekciju s Poreznom upravom i detaljno joj šalju podatke o ostvarenom prometu poreznog obveznika sa svim detaljima.

Novo odgađanje

Bez obzira na uvjeravanja kako se time rješava niz sadašnjih problema, činjenica je da ni sve države u Evropskoj uniji, ali ni susjedna Hrvatska, uopće nemaju takav sistem, za koji, pak, prvo u Srbiji pa potom u Republici Srpskoj, a sada i u Federaciji BiH, vlasti tvrde da omogućava efikasniju naplatu poreza, smanjivanje sive ekonomije i, samim tim, veći priliv sredstava u budžet.

– Fiskalizacija će povećati broj PDV obveznika, poboljšati naplatu javnih prihoda i, svakako, smanjiti sadašnji obim sive ekonomije. Prema našim procjenama, godišnji efekt od fiskalizacije u FBiH iznosit će skoro 100 miliona KM – naglašava za naš list Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra finansija FBiH za poreznu politiku.

Zvanično, prva fiskalna kasa svečano je puštena u promet još 10. novembra prošle godine, ali je Komisija za fiskalizaciju po drugi put prolongirala krajnji rok za uvođenje posebnih kasa pa tako hoteli, moteli, restorani, barovi, kantine, benzinske pumpe i apoteke moraju okončati proces do kraja ovog mjeseca.

Prva faza

– Zaključno s posljednjim danom prošle godine stiglo je tek oko 450 zahtjeva za fiskalizaciju, a pretpostavka je da postoji 18.000 potencijalnih obveznika koji spadaju u prvu kategoriju prve faze fiskalizacije. Problem je to što nadležna komisija Ministarstva finansija fiskalne uređaje testira veoma sporo pa je na tržištu svega devet testiranih uređaja koji se mogu prodavati – saopćeno nam je iz Porezne uprave FBiH.

Statistički, ukoliko svi oni koji moraju uvesti fiskalne kase, to i učine, cijeli proces na kraju će koštati nevjerovatnih 150 miliona KM, od čega će oni koji se bave prodajom fiskalnih uređaja zaraditi barem 50 miliona KM.

Cijena fiskalizacije i kazne

• Nabavka uređaja od 600 do 1.400 KM.
• Održavanje uređaja od 10 do 20 KM.
• Pravna lica do 30.000 KM.
• Poduzetnici do 10.000 KM.

Nije uvjet za EU

Fiskalizacija nije nikakav uvjet za ulazak naše države u Evropsku uniju. Prva država koja je uvela kontrolu prometa na ovaj način, bila je Italija, a Njemačka ili Austrija nisu ni pomislile na fiskalizaciju.

S kasama i zubari i advokati

Prema Zakonu o fiskalnim uređajima, koji je usvojio Parlament FBiH, mala je grupa djelatnosti koje ne moraju imati fiskalnu kasu. Među njima su prodaja na pijacama, usluge banaka i osiguravajućih društava, pošte, biblioteke, muzeji, umjetničke ustanove, škole i energetska, komunalna, telekomunikacijska ili preduzeća koja naknadu za pružene usluge naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mjernih instrumenata. Dakle, kase i račune morat će izdavati i zubari i advokati…

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: