Fiskalizacija u FBiH idealan način za bogaćenje uskog kruga moćnika

Zakon o fiskalnim sistemima će se promijeniti, a Vlada Federacije BiH jučer je dala nalog Ministarstvu finansija da pripremi izmjene Pravilnika o procesu fiskalizacije kojima će biti produžen rok za okončanje ovog procesa.

Naime, Vlada je zaključila da se radi o „složenom procesu koji zahtijeva rješavanje tehničkih , stručnih i mnogih drugih pitanja za potpunu primjenu”.

 

Jučerašnji potez Vlade je logičan s obzirom da je fiskalizacija unijela čitav haos prije svega zbog ogromnih troškova na koje su natjerani poduzetnici, a s druge strane treba znati da Porezna uprava nije ni tehnički ni kadrovski osposobljena da prati i vodi cijeli proces. To je javno potvrdio i direktor Porezne uprave Midhat Arihović i upozorio da zbog cjelokupne situacije fiskalizacija nije pod kontrolom.

 

Više nema nikakve sumnje da su bivša federalna Vlada i Parlament požurili s odlukom o uvođenju fiskalizacije, a da nisu proučili iskustva drugih država kojima to ne pada na pamet. To je izazvalo i iznenađenje među ekonomskim ekspertima koji smatraju da je puno bolje limit za PDV obveznike spustiti sa sadašnjih 50.000 na 20.000 maraka.Republika Srpska je još davno uvela fiskalne kase i izazvala pometnju i katastrofu – budžet od toga ima malo koristi, privrednici su pritjerani uza zid i zatvoreno je na hiljade privatnih firmi što je dovelo do masovnog ukidanja radnih mjesta i otpuštanja radnika.

 

Iz svega se nameće zaključak da je fiskalizacija u FBiH trebala poslužiti kao idealan način za bogaćenje uskog kruga moćnika. Lako bi se u to mogla uvjeriti i Vlada FBiH ukoliko se zainteresuje i provjeri kako i koje firme su dobile pravo da prodaju i servisiraju fiskalne kase, odnosno ko sve poimenično stoji iza njih.

 

(SAN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: