Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo Javni poziv “Podrška razvoju start-up povratnika 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem se čelu nalazi ministar Edin Ramić, je objavilo Javni poziv za učešće u programu podrške projektima održivog povratka – Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika u 2022. godini.  

Riječ je o nepovratnim sredstvima, maksimalno do 15 hiljada KM, koja se dodjeljuju obrtnicima/samostalnim preduzetnicima i MSP (malim i srednjim preduzećima) za sufinansiranje njihovih Start up projekata u cilju pružanja podrške održivom povratku na prostoru BiH.

Pravo na dodjelu sredstava imaju: obrtnici/samostalni preduzetnici i MSP: koji su osnovani kao poslovni subjekti, odnosno su osnovani sa ciljem ostvarivanja profita vršenjem registrirane djelatnosti ili su pokrenuli postupak registracije poslovnog subjekta; koji danom apliciranja imaju najmanje jednog prijavljenog zaposlenika; čiji su vlasnici ili osnivači povratnici, ili članovi povratničkih domaćinstava, u prijeratno mjesto prebivališta na području Brčko Distrikta i općina Federacije Bosne i Hercegovine, definisanih u stavu (2) ovog Javnog poziva ili manjinski povratnici u prijeratno mjesto prebivališta na području Republike Srpske.

Zatim, obrtnici/samostalni preduzetnici i MSP koji su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti na dan objave javnog poziva; koji su danom apliciranja registrirani, ili se nalaze u fazi registracije, po važećim zakonskim propisima: obrtnici/samostalni preduzetnici registrirani u općini povratka, MSP kod nadležnog suda za općinu povratka. koji imaju konkretnu poslovnu ideju za razvoj ili proširenje sopstvenog biznisa.

Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti ako ispunjavaju navedene uslove i imaju registrovanu djelatnost: a. na području općina entiteta RS-a, b. Brčko Distrikta i c. na području sljedećih općina u entitetu FBiH: Odžak, Orašje, Domaljevac-Šamac, Čelić, Doboj Istok, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Sapna, Teočak, Goražde , Foča FBiH, Pale FBiH, Prozor-Rama, Ravno, Stolac, Čapljina, Mostar, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Ključ, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bužim, Busovača, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez, Dobretići, Donji Vakuf, Jajce, Kiseljak, Doboj Jug, Olovo, Vareš, Zavidovići i Žepče.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Detaljnije informacije o Javnom pozivu i načinu aplikacije možete pronaći na sljedećim linkovima:

JAVNI POZIV: https://fmroi.gov.ba/…/04/JAVNI-POZIV-Start-up2022.pdf

IZJAVA: https://fmroi.gov.ba/…/Izjava-o-sprem.-sufinansiranja…

PROGRAM: https://fmroi.gov.ba/…/2022/04/PROGRAM-START-UP-2022.pdf

PRIJAVNI OBRAZAC: https://fmroi.gov.ba/…/04/Prijavni_obrazac-startUp22.doc

OBRAZAC – BIZNIS PLAN: https://fmroi.gov.ba/…/BIZNIS_-PLAN-obrazac-startup22.docx

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: