Federalni zavod za PIO: Neće biti smanjenja iznosa penzija

Prijedlog Vlade Federacije BiH o smanjenju stope doprinosa za PIO izazvao je seriju tumačenja, od onih da će to dovesti do smanjenja penzija do onih da će sistem i pored toga ostati neokrznut.Iz Federalnog zavoda za PIO jučer smo dobili komentar da prijedlog promjena Zakona o doprinosima nije dobar te da će on dovesti do smanjenja prihoda koji se po toj osnovi prikupe. Procjene govore da će to smanjenje prihoda iznositi oko 22 posto.

Ipak, zbog kompleksnosti materije iz Federalnog zavoda za PIO dodatno pojašnjavaju i kažu kako se u javnosti pojavila informacija da će zbog izmjena Zakona o doprinosima, tj. umanjenja stope doprinosa za PIO, doći do problema u isplati i visini penzija te su dužni reći kako je Zakon o PIO-u odredio datum isplate penzija te, poštujući zakonske odredbe, ne smije doći do bilo kakvih pomjeranja ili problema u isplati penzija.

“Nadalje, isti Zakon je definirao da je Federacija garant isplate, te ukoliko bi i došlo do umanjenja sredstava od doprinosa, nedostajuća sredstva bi bila namirena iz budžeta, što drugim riječima znači da dostignuta visina penzija nije i ne može biti upitna. Zakon je predvidio i godišnje usklađivanje penzija te će se bez obzira na prihode od doprinosa usklađivanje vršiti i u buduće”, kazali su iz Zavoda za naš portal.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.