Federalni zavod PIO upozorava: Slijedi zaduživanje ili smanjenje penzija

Predviđeno smanjenje stope doprinosa za PIO za šest posto bi smanjilo prihode Federalnog zavoda, a moguće je i iznos penzija.Mjere Vlade Federacije BiH o rasterećivanju poslodavaca mogle bi napraviti mnogo problema na drugoj strani fiskalnog lanca. Smanjenje stope doprinosa negativno će utjecati na rad Federalnog zavoda za PIO.

Iz Federalnog zavoda za PIO za Klix.ba su kazali da smatraju da će se, ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga zakona o doprinosima, odnosno ukoliko dođe do smanjenja ukupne stope doprinosa za PIO na 18 posto, kako je predloženo, prihodi FZ PIO smanjiti za 22 posto.

“U tom slučaju Federacija će se morati zaduživati kako bi namirila nedostajuća sredstva. Mi smo u ranijem periodu, jer je i sam prijedlog zakona već duže aktuelna tema, vršili analize i upozoravali da bi se spomenutom izmjenom zakona, i bez jučerašnjeg prijedloga za dodatno umanjenje stope doprinosa za PIO, učinila teška pogreška”, kazali su.

Učinci ovakvog rješenja su takvi da bi povećali dobit u određenim privrednim oblastima, a istodobno bi se država morala zaduživati.

“Valja napomenuti da dosadašnje stope doprinosa u Federaciji BiH nisu veće, nego jednake ili manje u uporedbi sa zemljama koje imaju slične sisteme kao što su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija i druge”, zaključili su.

Smanjenje stope doprinosa za PIO smanjilo bi prikupljena sredstva na mjesečnoj bazi s današnjih 170 miliona na 130, kako procijenjuju u Federalnom zavodu. Prema novom zakonu i trezorskom načinu poslovanja ta razlika pokrivala bi se iz budžeta Federacije BiH.

Na predviđene mjere negativno gledaju i u Savezu udruženja penzionera FBiH. Redžo Mehić, njihov predsjednik, izjavio je za Klix.ba da je zatečen odlukom predstavnika Vlade FBiH, upozorivši da bi smanjenje stope doprinosa dovelo do smanjenja penzija.

“Penzioni fond se 95 posto puni iz doprinosa. Sada premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministrica Jelka Milićević planiraju rasteretiti privrednike smanjivanjem poreza, ali i smanjivanjem stope doprinosa, što je neozbiljno, neodrživo i sigurno neće biti prihvaćeno”, kazao je Mehić.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: