Federalni ministar za pitanja boraca: Od januara više boračke naknade

Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražili su od Vlade FBiH da intenzivira reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite u narednih šest mjeseci, izjavio je jučer za “Dnevni avaz” Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca.

Mimo Zakona

– Revizija je u punom kapacitetu, jer je to naš prioritet. Intenzivirat ćemo provjeru korisnika, a Svjetska banka i MMF obećali su nam pomoći u otklanjanju određenih blokada – kaže Helez.

Prema njegovim riječima, prioritet će biti provjera 20.000 ratnih vojnih invalida koji su ostvarili pravo na naknadu 2004. godine.

– Svi se slažemo da je među ovim korisnicima najviše onih koji nisu ostvarili svoja prava u skladu sa Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH. Vrlo je indikativno da je neko devet godina poslije rata shvatio da je RVI. Svi RVI moraju biti revidirani, ali oni koji su po četiri ili pet puta bili na provjeri, sada neće – navodi Helez.

Kako kaže Helez, do sada je iz prava izvedeno oko 6.000 korisnika i ušteđeno je više od 20 miliona KM.

– Planiramo od januara naredne godine porodicama šehida i RVI za nekoliko procenata povećati naknade. Međutim, nama nisu prioritet uštede, već da budu otkriveni oni kojima nije mjesto među pravim borcima – ustvrdio je Helez.

Slučajevi u Posušju

On napominje da trenutno provjeravaju korisnike koji su ostvarili pravo na povoljnu penziju te da su otkriveni neki koji uopće nisu imali dokumentaciju ili su je falsificirali.

– Najviše smo takvih sumnjivih korisnika otkrili u Posušju. Kako su mi prenijeli članovi revizorskih timova, u evidencijama ima 126 zapovjednika, što je prosto nemoguće. Realno je da ih je bilo pet, a ne da su sada svi komandanti – pojasnio je Helez.

“Oslobođenje” i SDA

Ministar Helez dotakao se i nedavno u “Oslobođenju” objavljenog spiska organizatora otpora.

– Taj spisak nema veze sa životom. Taj spisak novinaru “Oslobođenja” očito je dala SDA, jer na njemu se nalaze pojedinci kojima nije mjesto među organizatorima otpora. Od te liste nema ništa, ima čestitih ljudi, ali mnogi su sporni – pojasnio je ministar.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: