Federalni inspektori za 13 dana izdali 588 prekršajnih naloga

Tokom pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona u periodu od 18. do 31. marta, izvršeno je 851 inspekcijskih nadzora i 25 kontrolnih nadzora, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako se navodi, utvrđeno je 588 prekršaja, te izdato isto toliko prekršajnih naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 844.002 KM.

– Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno 39 mjera privremene zabrane rada: 22 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, te po jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti – naveli su iz FUZIP-a.

Od kontrolisanih 281 privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan subjekat nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

– Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada – dodaje se u saopćenju.

Iz FUZIP-a napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBIH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: