FEDERACIJA TRAŽI NOVI KREDIT ZA KORIDOR 5C

Vlasti Federacije BiH pregovaraju s međunarodnim finansijskim institucijama o novom kreditu za gradnju koridora 5C da bi se pokrio nedostatak od oko 400 miliona KM za dionice čija je izgradnja u toku ili treba uskoro početi, saznaje “Dnevni avaz”.

Vlastiti novac 

Ovaj novac uglavnom je potreban zbog razlike između cijena koje su predviđene kada su dogovarani krediti za dionice koje se sada grade ili čija gradnja treba početi, te realne cijene koja je dobivena na tenderima.

– Za te dionice nedostaje oko 400 miliona KM. Za tu namjenu upotrijebit će se već odobrenih 15 miliona eura od Češke izvozne banke, a dio potreba pokrit će se iz vlastitih sredstava. No, najveći dio svakako će morati doći od kredita međunarodnih institucija – ističe sagovornik “Dnevnog avaza”.

Ove dionice finansiraju se, uglavnom, sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), kod kojih se BiH već zadužila oko milijardu maraka.

Nastavak radova 

U BiH se trenutno gradi južni dio koridora 5C kod granice s Hrvatskom, potom dionica Vlakovo – Tarčin i sarajevska zaobilaznica te tunel Vijenac i dio autoputa južno od Zenice. Uskoro treba početi i gradnja dionica Svilaj – Odžak na samom sjeveru zemlje.

Ekipa “Avaza” jučer je obišla gradilište na poddionici Suhodol – Tarčin, na kojoj su se radovi, uprkos snježnim padavinama, odvijali punom parom. S obzirom na vremenske uvjete, radnici na ovoj poddionici uglavnom su se koncentrirali na probijanje tunela.

Kako nam je kazao Tarik Pihura, šef projekta ispred “Autocesta FBiH”, radovi na ovoj dionici, koju gradi turska kompanija “Cengiz Insaat” s bh. partnerima, odvijaju se prema programu rada. Već je probijeno 23 posto tunela Suhodol dugog 2.800 metara, i oko 50 posto tunela Tarčin koji je dug 400 metara.

BiH mora povećati akcize

Prema riječima našeg sagovornika, razgovori o novom zaduženju već su počeli. No, da bi dobila nove kredite, BiH mora povećati akcize na gorivo ili uvesti akcizu na cigarete koja bi bila namijenjena gradnji autoputeva.

Javno preduzeće “Autoceste FBiH” zatražilo je povećanje akciza na gorivo za dodatnih pet feninga, dok je stav Međunarodnog monetarnog fonda da se umjesto toga uvede akciza na cigarete. Nova akciza služila bi kao garancija da će BiH moći vraćati kredite.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: