Federacija BiH: Restriktivnije mjere spram procjene epidemiološke situacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) je, na sjednici održanoj u četvrtak 26. augusta, donijela naredbe i preporuke za uvođenje restriktivnijih epidemioloških mjera u 10 kantona tog bosanskohercegovačkog entiteta, a u skladu sa procjenom epidemiološke situacije.

Naredbe i preporuke su donesene pošto je na sjednici usvojena informacija „o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u na dan 23.8.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva“.

U kontekstu postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja korona virusa Vlada FBiH je, kao dio zaključaka, usvojila i dokument koji se odnosi na kriterije za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera COVID-u 19.

Naredbe i preporuke donesene su s rokom važenja od 14 dana računajući od danas, 26.augusta.

„Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ)“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH nakon sjednice održane u četvrtak 26. augusta.

Krizni štab FMZ-a je zadužen da, prije isteka roka mjera od 14 dana, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi dostavi prijedlog novih.

„Krizni štab FMZ-a će zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim kriznim štabovima i kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije“, saopšteno je.

Navodi se da će Vlada FBiH obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Zaključeno i da će sljedeće sedmice biti održan sastanak premijera FBiH s premijerima kantona, te ministrima zdravstva i direktorima zavoda za javno zdravstvo u FBiH, na kojem će biti razmotreni epidemiološka situacija i poduzimanje mjera.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u ovom bh. entitetu je u u protekla 24 sata, nakon testiranja 2.544 uzorka, registrovano 413 pozitivnih osoba na korona virus i prijavljeno šest smrtnih ishoda.

RSE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: