Federacija BiH namjerava proizvoditi rusku vakcinu u Bosni i Hercegovini

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati pokrenuti proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba od izvora iz entitetske vlade.

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast je navodno već provela pojedine aktivnosti. Prema spomenutom izvoru, vakcine bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi se kupila u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. “Know How” tj. podatke o tome kako se vakcina proizvodi. Navedene informacije smo provjerili kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, a koji nam je kratko odgovorio.

“Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati – ni da jeste, ni da nije. Sada zaista nemam komentar”, izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlast još nije uspjeva nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo vakcine Sputnjik V, a u međuvremenu je saopćila da će pokušati kupiti i vakcine iz Kine. Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a započeta je i procedura za nabavku Pfizera. U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi se masovnija imunizacija sprovodila, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcine. Njen Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će proizvoditi Sputnjik V. To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu bi trebala početi 20. maja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić je najavio da bi u upotrebi trebale biti već u junu.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: