Federacija BiH mijenja plan: Zatraženi detalji o ruskoj i kineskoj vakcini

Nakon što je jučer odlučeno da BiH pokrene proceduru za direktnu nabavku Pfizerovih vakcina protiv koronavirusa, kao i proizvođača iz Rusije i Kine, Federalno ministrastvo zdravstva danas je zatražilo informacije o ruskoj i kineskoj vakcini.

Zbog novih okolnosti pripremljene su i izmjene Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH je 14. januara prihvatila Plan vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH, kojim je predviđeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva opredijeljeni da vakcina protiv COVID-19 koja će se primjenjivati u Federaciji BiH mora biti registrirana od Evropske agencije (EMA).

U saopćenju se navodi da su Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, zaduženi da kod promijenjene epidemiološke situacije s u FBiH, odnosno novih naučnih saznanja u vezi s vakcinom, kao i promjene drugih uslova od kojih zavisi provođenje vakcinacije, revidiraju Plan vakcinacije.

“Federacija BiH se opredjelila za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih vakcina. Iz tih razloga je 21.1.2021. godine održan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali premijeri entiteta, ministri zdravstva entiteta, ministrica civilnih poslova BiH, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Glavna tema sastanka bila je nabavka vakcina protiv COVID-19. Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcina od Pfizera, kao i proizvođača vakcina iz Rusije i NR Kine”, saopćeno je iz Vlade.

Kako bi Federacija BiH što prije dobila potrebne vakcine, Federalno ministrastvo zdravstva danas se hitno obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražeći da putem ambasada Ruske Federacije i NR Kine, od proizvođača vakcina zatraži sažetak karakteristika navedenih vakcina protiv COVID-19, registraciju vakcine u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije.

“Razlog za ovo je što Federalno ministrastvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada nisu imali detaljne informacije o uvjetima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a saglasno uvjetima proizvođača. Također, zbog promjenjenih okolnosti, pripremljene su i izmjene i dopune Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH”, saopćeno je iz Federalnog ministrastva zdravstva.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: