FEDERACIJA BiH KRENULA U FISKALIZACIJU

U Snack baru sarajevskog hotela Holiday Inn jučer je zvanično puštena u rad prva fiskalna kasa u Federaciji BiH, čime je ovaj bh. entitet konačno krenuo u fiskalizaciju.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za poreznu politiku i javne prihode, kazao je da će uvođenjem fiskalnih sistema u FBiH omogućiti evidentiranje stvarnog prometa, privrednih subjekata, povećanje broja PDV obveznika, poboljšanje naplate javnih prihoda, a što će svakako doprinijeti smanjenju sive ekonomije. Istakao je da su očekivanja Federalnog ministarstva finansija da će godišnji efekt od fiskalizacije u FBiH iznositi oko 100 miliona KM.

Rok za uvođenje fiskalnih sistema u hotele, motele, barove, restorane, kantine, benzinske pumpe i apoteke po Hadžimehanovićevim riječima ostaje 15. decembra, a za trgovine naveliko i trgovine namalo 15. marta 2011. godine.

Za prodaju fiskalnih uređaja zasada su certificirane dvije kompanije – “Neosoft” iz Mostara i “Tring” iz Gračanice, a za dva dana trebalo bi da bude certificirana i firma “Kimtec” iz Viteza.

(Fena)

Mithat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, kazao je da je FBiH na neki način bila primorana početi fiskalizaciju s obzirom na to da je RS to završila prije dvije godine.

Arifović je rekao i da je fiskalizaciju u FBiH teško provesti s obzirom na strukturu sistema, naglasivši da ni Porezna uprava FBiH nema ljude koji su samo osposobljeni za taj posao te da  Porezna uprava provodi još tri reforme

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: