FBiH: Zbog neplaćanja poreza milionski dugovi

U Federaciji BiH samo deset firmi duguje više od 328 miliona KM po osnovu poreza, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

List navodi da Federacija BiH ima čak 193 pravna subjekta koja duguju više od miliona maraka po osnovu indirektnih poreza, a da je od tog duga još alarmantnija spoznaja da većina tog iznosa nikada neće biti  naplaćena.

Najveći dužnici su bivše državne kompanije sa većim brojem zaposlenih.

Direktor Poreske uprave Federacije BiH Midhat Arifović istakao je da se dug, uglavnom, odnosi na izbjegavanje plaćanja doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Najveći dućnik su “Željeznice Federacije BiH”, koje duguju više od 142 miliona KM indirektnih poreza, slijede tuzlanski “Rudnici Kreka” sa nešto više od 100 miliona KM, Rudnik mrkog uglja Zenica sa oko 40 miliona maraka, “Željezara” Zenica sa oko 38 miliona maraka i “Agrokomerc” iz Velike Kladuše sa oko 36 miliona KM duga.

Među deset najvećih dužnika su i Služba za zapošljavanje Unsko – sanskog kantona sa oko 29 miliona maraka, gračanička tvornica obuće “Fortuna” sa oko 224,5 miliona KM, fabrike konfekcije “Borac” Travnik oko 22,6 miliona, tvornicce obuće “Aida” Tuzla sa oko 19 miliona i društvo sa ograničenom odgovornošću “AS-ES” Sarajevo sa oko 19 miliona KM duga.

Posmatrano po regionalnoj zastupljenosti, među deset najvećih dužnika nalaze se kaompanije čije je sjedište u Sarajevu, Zenici i Tuzli, te iz Bihaća, Novog Travnika, Velike Kladuše i Gračanice.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: