FBiH: Svakog mjeseca “kradu” od penzija

Penzioneri2U Federaciji BiH skoro 10.000 penzionera čeka da dobije trajno rješenje o penzionisanju. Ovaj problem nastao je nakon što je 2011. godine stupio na snagu zakon kojim se uređuje uspostavljanje i upravljanje Jedinstvenim sistemom registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Nažalost, zbog činjenice da taj sistem još nije uspostavljen, nije moguće tačno obračunati penzije. Zbog toga su mnogim korisnicima primanja umanjena za, u prosjeku, od 10 do 100 KM mjesečno. Iznos se razlikuje zbog toga što primanja nisu ista svim penzionerima.

Spornim zakonom uspostavljen je Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa te davanje informacija obveznicima uplate doprinosa i osiguranim licima u Poreznoj upravi (PU) FBiH.

Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO FbiH, potvrdio je u izjavi za naš list da problem sa Poreznom upravom FBiH još nije riješen te da se očekuje da će se to uskoro desiti.

– Zavod PIO još ne dobiva kompletne podatke iz Porezne uprave za 2011. i 2012. godinu. To se sve radi tako, da kažem, aljkavo. Zavod ne može izdati tajno rješenje dok nema kompletne podatke za korisnika. Kada to sve kompletiramo, izdajemo trajna rješenja i isplaćujemo razliku između trajne i privremene penzije – kaže Kvesić.

 

Izdavanje rješenja 

Kako kaže Kvesić, osim što se penzioneri osjećaju oštećeno, i Zavod PIO je na neki način opterećen.

– Penzioneru je mnogo kada mu neko uzme marku, a s druge strane, Zavod mora izdavati dva rješenja umjesto jednog. Taj problem traje, ali Zavod je tu nemoćan – pojasnio je Kvesić.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: