FBiH "ostala kratka" za 100 miliona KM

Četiri kantona u Federaciji BiH neće dobiti dio četvrte tranše aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) do kraja godine, zbog čega će njihovi budžeti biti u deficitu – potvrđeno je u Ministarstvu finansija FBiH.

“Unsko-sanski, Zapadnohercegovački, Tuzlanski i Sarajevski kanton dostavili su Ministarstvu finansija FBiH rebalanse budžeta i dokaze o smanjenju javne potrošnje. Uprkos tome, čelnici MMF-a nisu prihvatili njihove napore, obrazlažući da rebalansi nisu napravljeni po postavljenim kriterijumima, niti su se uštede odnosile na smanjenje plata. Tako da je i bilo para, ne bi ih dobili”, rekao je pomoćnik ministra finansija Emir Silajdžić.

On je dodao da je svjestan da će kantoni zbog ovoga imati problema u poslovanju, ali je napomenuo da je i FBiH “ostala kratka” za 100 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija FBiH ranije su najavili da će na sedam kantona biti raspodijeljeno 45 miliona KM od četvrte tranše MMF-a, ali nakon što usvoje rebalanse budžeta i smanje javnu potrošnju. Zahtjevi kantona bili su mnogo veći od ovog iznosa.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: