FBiH: Od maja do avgusta izgorjelo 3.200 hektara zemljišta

U Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj godini je zabilježeno 2.137 požara, od čega 1.855 na otvorenom prostoru. Čak 1.224 požara na otvorenom buknula su na niskom rastinju, dok je zabilježeno 505 šumskih požara, podaci su Vlade FBiH.

Od maja do augusta ove godine požarima je pogođeno 3.200 hektara zemljišta na području općina Tomislavgrad, Drvar, Olovo, Kakanj, Konjic, Čapljina, Jablanica, Grad Mostar itd.

Vlada FBiH je zaključila da situacija u vezi s požarima u Federaciji BiH ukazuje na potrebu hitne pripreme i donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, radi stavljanja u funkciju svih resursa prilikom gašenja požara i obezbjeđenja uslova za finansiranje osnovnih funkcija u ovoj oblasti.

Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH, pokrene inicijativu izmjena i dopuna Standardnih operativnih procedura za angažovanje Oružanih snaga BiH u akcijama gašenja požara radi njihovog pojednostavljivanja i konkretiziranja.

Nakon izrade i operacionalizacije ovih procedura, Vlada FBiH će kod Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske, inicirati mogućnost zajedničke nabavke malih letjelica za gašenje požara otvorenog prostora”, saopćeno je iz Vlade.

Federalno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je zadužila da hitno pripremi Zakon o zaštiti šuma, a inspekcije da istraže i utvrde odgovornost lica za koje se sumnja da su izazvala požare.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: