FBiH: Ne znamo kakav nam je kvalitet goriva

Rezultati kontrole goriva u FBiH, kako vrijeme odmiče, sve su lošiji. No, još je alarmantnije to što federalne vlasti trenutno i nemaju pravu sliku o monitoringu kvaliteta ovog energenta.

To je za “Dnevni avaz” izjavio Miro Mehmedbašić, glavni tehnički inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nema povjerenja

– Kada bi me nakon deset godina otkako je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o kontroli kvaliteta tečnih i naftnih goriva pitali kakvo je gorivo, odgovorio bih sa zadrškom. Na osnovu rezultata kontrolnih kuća, mi imamo najbolje gorivo u Evropi, ali istovremeno svaki dan imamo prigovore građana. Ja, jednostavno, nemam povjerenja u monitoring koji dobivam – kazao nam je Mehmedbašić.

On je naveo da su, prema dosadašnjim pravilnicima Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, vlasnici benzinskih pumpi mogli birati kuću koja će im raditi kontrolu.

Istakao je da su tako neki pravili ugovore s više kontrolnih kuća pa su uzimali one nalaze koji su za njih bili povoljniji. Tek ovog ljeta, ističe, došlo je do promjena u pravilniku pa je sužen prostor za manipulacije.

Veliki trošak

Mehmedbašić ističe da je s nivoa Vijeća ministara BiH pokrenuta inicijativa za izmjene Odluke o kontroli kvaliteta tečnih i naftnih goriva.

– Najbolje bi bilo da Federalna inspekcija određuje kontrolne kuće, a da se uzroci šifriraju, tako da se u kontrolnim kućama ne zna čiji su. Godišnje se potroši između 800.000 do milion maraka za ovaj monitoring, a imamo krive rezultate – kazao je Mehmedbašić.

U Ministarstvu su nam kazali da je najnovijim izmjenama pravilnika omogućeno da Federalna inspekcija daje nalog kada će se i kome kontrolirati uzorci goriva.

Alarmantni rezultati

Direktor mostarske kontrolne kuće “Herkon” Bernard Jovanović kazao nam je kako je nedavnom kontrolom utvrđeno da je od 54 uzorka goriva bilo sedam loših, što je, prema njegovom mišljenju, alarmantno. O tome su obavijestili i Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva.

– Monitoring goriva je državna kontrola i ne možete dozvoliti onome ko je predmet kontrole da bira ko će mu raditi, kada će mu raditi, po kojoj cijeni će raditi i ako nije zadovoljan da ode kod druge kontrolne kuće bez ikakvih problema. Mi smo godinama u vezi s ovim pisali nadležnom ministarstvu – kazao je Jovanović.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: