Farmaceuti: Iz Srbije se u cekerima donose lijekovi u BiH

“Kada mi je dijagnosticiran glaukom, doktori su mi rekli da bi najbolje bilo da koristim kapi Cosopot. Međutim, kada sam otišao u apoteku, saznao sam da taj lijek košta 20 eura, zbog čega sam se malo raspitao i otkrio da u Hrvatskoj iste te kapi koštaju 10 eura, dakle duplo jefitnije”, kaže Sead, penzioner iz Sarajeva, sa čestim očnim oboljenjem, za koje u BiH još ne postoji statistika, osim podatka da je u stalnom porastu.

Zbog niske penzije, dodaje, odlučio je da kapi nabavlja putem prijatelja iz Hrvatske.

“Kako su mi propisani brojni lijekovi, mogu sa sigurnošću reći da su oni koji su na listi nešto jeftiniji u BiH, pogotovo u entitetu Republika Srpska, ali oni koji nisu, mnogo su povoljniji u Hrvatskoj.”

Ovakve razlike u cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini dešavaju se jer ova zemlja i nakon brojnih najava i obećanja posljednjih godina nije usvojila pravilnik o regulaciji cijena, kojim bi lijekovi u apotekama bili jefitniji za građane.

Posljednja najava, ali i upozorenje da se to mora desiti kako u prvom redu ne bi više ispaštali građani došla je nedavno. Predstavnici Svjetske banke poslali su poruku da će BiH izgubiti 70 miliona dolara ako Vijeće ministara BiH ne usvoji pravilnik.

“Cijena lijekova u prosjeku mogla biti manja za čak 20 posto. To bi BiH donijelo uštede od približno 56 miliona eura u cjelini”, objasnio je nedavno vođa tima Svjetske banke za projekte iz oblasti zdravstva za zemlje jugoistočne Evrope Timothy Johnston.

Međutim, sve do tada pacijenti iz BiH bit će izloženi maltretiranju, upozoravaju farmaceuti, i što se tiče cijena lijekova, ali i njihove kvalitete.

“Mi smo svjesni situacije i ekonomskog momenta u BiH, da građani idu negdje kupovati gdje je taj lijek dvije ili tri marke jeftiniji, a dešava se da se iz Srbije donose lijekovi u cekerima, oni ne prolaze zvanične kontrole, iako je naš zakon o lijekovima kvalitetan i to garantuje, ali te granične linije su još uvijek jako porozne”, ukazuje na posljedice nepostojanja pravilnika Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Otpor farmaceutskih kompanija

Ipak, odmah nakon upozorenja Svjetske banke, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da očekuje da se do kraja maja pred državnom vladom nađe pravilnik o cijenama lijekova, koji je upućen u proceduru krajem 2015.

Međutim, tada nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH. Nakon toga pravilnik je ponovo izrađen i poslan ovom ministarstvu, koje sada traži mišljenje entitetskih ministarstava zdravstva.

Da će Vijeće ministara BiH uskoro usvojiti ovaj pravilnik čime će se smanjiti cijene likova očekuje i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“BiH je ostala jedina zemlja u regionu koja nema određene maksimalne veleprodajne cijene lijekova na osnovu unaprijed utvrđenih kriterijuma, te su stoga proizvođači u prilici da samostalno diktiraju cijene u skladu sa uslovima na tržištu”, objašnjava.

Prema njegovim riječima, postoji otpor proizvođača lijekova kojima ne odgovara da se na ovaj način regulira tržište.

“Proizvođačima svakako odgovara da sami diktiraju cijene lijekova a ne da to radi država. Pri tome je najveći otpor domaće industrije. Ali i u drugim državama, koje sada imaju regulisane cijene, najveći otpor ovakvom regulisanju cijena pružala je upravo domaća industrija, pod izgovorom da će zatvoriti fabrike i otpustiti zaposlene”, dodaje.

‘Biti bolestan je isto u svakom entitetu’

Što se tiče struke, ona sa nestrpljenjem očekuje pravilnik, tvrdi Binakaj, iako, dodaje, niko ih nije pitao za mišljenje kada se izrađivao pravilnik koji će utjecati na njihovu profesiju, ali i egzistenciju.

“Sve moje kolege, bez obzira na entitete i distrikt Brčko, izložene su dumping cijenama, a ovim pravilnikom mi bismo to izbjegli, mi se više ne bismo borili sa dumping cijenama između sebe, nego bismo se borili da našom kvalitetnom uslugom da pridobijemo pacijente.”

Dodaje da su, kada je 2012. rađena prva verzija pravilnika, komore RS-a i FBiH dale jedinstven prijedlog da cijene lijekova u cijeloj BiH budu fiksne, a da marže budu jedinstvene.

“Nema razloga da pacijent u Doboju ima jednu listu lijekova sa jednim cijenama, a u Tešnju 20 kilometara imate druge liste i cijene lijekova. Biti bolestan od bilo koje bolesti je isto, bili vi iz Drvara, Sarajeva ili Banje Luke.”

Ušteda u budžetu i jefitniji lijekovi

Zolak objašnjava kako bi se formirale cijene lijekova kada se usvoji pravilnik.

“Budući da se ovim pravilnikom žele dati unaprijed utvrđeni kriterijumi po kojima se formiraju cijene lijekova koji imaju režim izdavanja ‘na recept’ i istima određuje maksimalna veleprodajna cijena lijeka, jasno je da će time proizvođačima biti od strane države nametnuta maksimalna veleprodajna cijena lijeka.”

Prema njegovim riječima, očekuje se da će to dovesti do sniženja cijena lijekova, što će za posljedicu imati uštede u budžetima fondova zdravstvenog osiguranja, odnosno niže cijene lijekova u apotekama za pacijente.

Kada bi se to moglo desiti, sada zavisi od vlasti.

“Radi se na tome da se što skorije usvoji ovaj pravilnik, a njegova provedba bi se stoga, mogla očekivati u 2017. godini”, ponudio je odgovor Timothy Johnston iz Svjetske banke.

Do tada će građani BiH po svoje lijekove ići prelazeći entitetske linije, ali i državne granice.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: