FAJON:NADAM SE DA ĆE EVROPSKA KOMISIJA POČETKOM MAJA PREDLOŽITI VIZNU LIBERALIZACIJU ZA BIH

Ukoliko evropska komisija početkom maja predloži viznu liberalizaciju zap BiH, onda je još moguće da barem u Evropskom parlamentu napravimo sve da procedura za liberalizaciju viznog režima bude finalizirana prije sedmog mjeseca, izjavila je danas Feni zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Ona je ocijenila da je to vrlo ambiciozan i vrlo optimističan scenarij, koji nije u rukama Evropskog parlamenta.

Pojašnjava da se sredinom ili krajem aprila očekuje izvještaj EC-a u kojem će biti ocijenjena spremnost BiH za ulazak u bezvizni režim. EC će, naime, izvještaj o spremnosti predstaviti u Evropskom parlamentu 26. aprila.

Fajon se nada da će EC što je moguće prije dati prijedlog za viznu liberalizaciju te da se između izvještaja Komisije i prijedloga za viznu liberalizaciju “neće gubiti previše vremena”.

Podsjetila je također da je više puta s još nekim kolegama iz Evropskog parlamenta pozvala EC da ubrza proceduru i da zakonodavni prijedlog za ukidanje viza predloži najkasnije u prvoj sedmici maja.

Fajon nije mogla govoriti o razlozima mogućeg odgađanja vizne liberalizacije za septembar ili oktobar kako se o tome spekulira.

Kaže da nezvanične informacije kojima raspolaže govore da su izvještaji ekspertskih misija, koje su boravile u BiH, pozitivni te da BiH tehnički ispunjava više ili manje sve kriterije.

-Očekujem da će izvještaj EC-a biti pozitivan, možda s još nekim manjim otvorenim pitanjima, ustvrdila je Fajon.(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: