Fajon: Međunarodna zajednica neće priznati izbore u BiH 2014. godine

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas u Sarajevu da međunarodna zajednica neće priznati izbore u BiH 2014. godine.

Fajon je u intervjuu za BHT1 kazala da BiH gubi vrijeme i da to nije prvi put, te da bi bilo krajnje vrijeme da se provede odluka “Sejdić – Finci”.

Upozorila je da BiH ulazi u predizbornu kampanju, te da će izbori biti slijedeće godine.

– Šta to znači? Međunarodna zajednica neće priznati izbore. Tu su u pitanju ljudska prava. Ja sam uvjerena da bi političari, ako bi bili odgovorni prema građanima, već mogli donijeti neku odluku. Čini se da ove odgovornosti nema – kazala je, među ostalim, Tanja Fajon.

Fajon smatra da su i BiH i njeni političari izgubili mnogo kredibiliteta i da više niko nema povjerenja da će se nešto desiti na provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

“U pitanju su i kredibilitet i budućnost BiH, procesi reformi i približavanja evropskim integracijama. BiH je na repu napretka, crna tačka na mapi zapadnog Balkana”, istakla je Fajon, naglasivši da je BiH zbog neprovođenja odluke Evropskog suda u posljednje vrijeme izgubila mnog evropskih fondova.

Ona je uvjerena da bi političari, ukoliko su odgovorni prema građanima, već trebali da donesu neku odluku u predmetu “Sejdić i Finci”, ali da joj se čini da te odgovornosti nema.

“Jedan političar iz BiH rekao mi je da bi lideri već mogli da donesu odluku kada se ne bi bavili samo hrvatskim pitanjem”, rekla je Fajon i dodala da su u Evropskom parlamentu zabrinuti zbog neprovođenja odluke Evropskog suda i da prate situaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: