Evropski pokret u BiH: Dvije godine od ukidanja viznog režima

Sutra, 15. decembra 2012. godine navršava se dvije godine od ukidanja viznog režima za građane BiH za ulazak u zemlje EU.  Evropski pokret tim povodom upućuje čestitku  građanima BiH.

Istovremeno, zahvaljujemo se građanima Bosne i Hercegovine, koji su dostojanstveno i maksimalno korektno koristili slobodu kretanja i mogućnost vremenski ograničenog boravka u većem dijelu zemalja-članica Evropske Unije.

Građani Bosne i Hercegovine, u ogromnoj većini, nisu kršili odredbe o slobodi kretanja unutar granica EU.  Naši građani, osim nekoliko hiljada”lažnih azilanata”, nisu podnosili zahtjeve za azil ili na slične načine pokušavali da na nelegalan i nekorektan način dođu do boravka u nekoj od zemalja EU.

Zahtjeve za azil u nekoliko zemalja EU podnosili su uglavnom pripadnici romske nacionalne manjine, koji žive u BiH u vise nego lošim uslovima, te osobe slabijeg materijalnog stanja iz reda svih naroda BiH, Podnosioci zahtjeva za azili se nadaju da će na osnovu teškog financijskog stanja, visokog procenta nezaposleniosti ili drugih uglavnom ekonomskih razloga dobiti mogućnost trajnog ostanka i boravka u EU.

Ovim putem još jednom upućujemo apel svima koji bi evntualno u narednom period pokušali podnijeti zahtjev za azil u nekoj od zemalja EU, da ne nasjedaju na laži i obmane međunarodnog i domaćeg kriminalnog lanca prevaranata i mešetara, koji za velike novčane iznose obmanjuju i guraju naše građane u ovu visoko riskantnu avanturu, jer nijedna zemlja EU neće odobriti azil-bilo političke ili ekonomske prirode, građanima BiH, pošto naša zemlja nije na listi zemalja u kojoj su ugrožene osnovne ljudske slobode i životi (sigurnost) državljana.

Ekonomske i opšte egzistencijalne problem velikog dijela pripadnika romske nacionalne manjine, kao i sve prisutnije siromaštvo u svim narodnim i društvenim slojevima Bosne i Hercegovine, društvo mora sistematski rješavati,jer samo na taj način će se broj podnosilaca zahtjeva smanjivati, a naša zemlja neće doći u situaciju da nam EU ponovo uvede vizni režim ( kao mogućnost se navodi već prva polovina 2013. godine ukoliko pod hitno ne smanjimo broj”lažnih azilanata”, prije svega u Njemačkoj).

Jedan od načina rješavanja nagomilanih društvenih problema, uključujući siromaštvo, te problem “azilanata” iz BiH , jeste konačno ubrzanje procesa EU integracija i privlačenje stranih investicija, a što je moguće samo ukoliko bh lideri političkih partija napokon sa deklarativnog pređu na konkretno-iskreno prihvatanje process EU integracija, što podrzumijeva i ispunjenje uslova dogovorenih u “Mapi puta” u Brisleu sa predstavnicima Evropske unije.

PRESS SLUŽBA EPuBIH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: