Evropska komisija predložila ukidanje viza za BiH uz tri uvjeta

Evropska komisija predložila je danas ukidanje viza za BiH uz tri uvjeta i uz procjenu da bi do vizne liberalizacije konačno moglo doći na jesen. Istovremeno, dok se ispunjavaju preostali uvjeti u BiH, bit će pokrenuta procedura u Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a.

Ovime je skinuta najveća tehnička, ali vrlo velika prepreka da se vizna libaralizacija završi još ove godine, saopćeno je iz Evropske komisije uz ocjenu da je prijedlog Evropske komisije nužan i neophodan korak za koji su dugo lobirali Evropski parlament i BiH.

Preostali uvjeti za BiH su jačanje zakonskih kapaciteta i efektivne primjene zakona za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što se odnosi i na jačanje kadrova i finansija, zatim progresivna primjena akcionog plana iz marta koji se odnosi na uspostavljanje elektronske razmjene podataka između policije i tužilaštava, te harmonizacija krivičnog zakona entiteta i Distrikta Brčko sa zakonom BiH.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izrazio je zadovoljstvo što je Evropska komisija predložila ukidanje viza BiH uoči samita Evropska unija – Zapadni Balkan, 2. juna u Sarajevu. On je napomenuo da ovaj režim važi i za putovanja u Švicarsku, Norvešku te Island.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko pozdravio je ovaj prijedlog Evropske komisije. Ova najava je dokaz da će reforme, kada budu provedene sa potrebnom urgencijom i posvećenošću, biti nagrađene i da će biti od direktne koristi svim građanima BiH, rekao je Inzko, podsjećajući na mnoge nedavne prilike kada je morao podsticati ovaj proces koji predstavlja konkretan korak ka Evropi za sve građane BiH. On je pozvao vlasti u BiH da iskoriste predstojeće sedmice i mjesece te ispune preostale uvjete, tako da ništa ne stoji na putu usvajanja odluke ove jeseni o uspostavljanju bezviznog režima za BiH.

FTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: