Evo koliko će poskupjeti gorivo u BiH!

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jutros su u 4.15 sati usvojili set zakona o akcizama, s 22 glasa “za” i 20 glasova “protiv”.

Naime, za 15 feniga biće povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, na šta treba dodati 17 odsto poreza, odnosno 2,55 pfeniga. To znači da će građani za punjenje rezervoara koji naprimjer prima 50 litara goriva plaćati 9 KM više nego do sada.

“Uzmimo da rezervoar ima 50 litara i da je to do juče bilo dovoljno za mjesec dana vožnje automobilom. Osam dana nakon objave zakona u „Službenom glasniku“ BiH iz novčanika će građani morati da (za putarine) izvuku dodatnih 8,78 KM mjesečno. Na godišnjem nivou od usta ćemo morati da odvojimo 105,36 KM više u odnosu na dosadašnju praksu”, piše “EuroBlic”.

Ekonomisti objašnjavaju da učešće goriva u poslovanju transportnih preduzeća iznosi 50 odsto, zbog čega će skok njegove cijene dovesti do značajnih promjena kako za te firme, tako i za građane.

– Kad litar poskupi za deset odsto, cijena prevoza ide gore najmanje za pet odsto. To znači da će svi oni koji se bave prevozom poskupjeti svoje usluge, što će na kraju platiti građani – kaže ekonomista Zoran Pavlović za “Blic”.

On je napomenuo i kako je za očekivati i značajno poskupljenje svih proizvodnji u kojima se gorivo koristi kao energent.

– Problem što će skok cijene goriva dovesti do lančanih poskupljenja svih roba u čijoj se prozvodnji gorivo koristi. Naime, poskupiće svaki nivo proizvodnje koji podrazumijeva upotrebu goriva. Samim tim, skočiće i cijene konačnih proizvoda, prije svega hrane, i to za pet do deset odsto. A to nije zanemarljivo poskupljenje – kaže Pavlović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: