EU zainteresirana da Koridor 5-C bude završen

2Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen u pratnji direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića posjetio je danas gradilište na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) i poddionicu Drivuša – Gorica.

Direktor JP Autoceste Ensad Karić izrazio je zadovoljstvo zbog Sorensenove posjete za koju je rekao da predstavlja podršku onome što to preduzeće radi na izgradnji autoputa.

– Poddionica Drivuša – Gorica za 12 mjeseci treba biti puštena u promet čime će autoputem biti spojena dva velika grada u BiH – Sarajevo i Zenica. JP Autoceste FBiH će kao i dosad  nastaviti svoj posao na transparentan način da bismo do kraja 2014. godine imali završenih 100 kilometara autoputa – izjavio je Karić.

Sorensen je istakao da je EU kao i BiH veoma zainteresovana da koridor 5-C bude završen te da je posvećenost BiH ovom projektu izuzetna jer on stvara nova radna mjesta u zemlji.

– Za BiH je ključno da bude spremna da se nosi s pritiskom koji donosi članstvo u EU a da bi to postigla ekonomski mora imati razvijenu infrastrukturu. Završetkom ovog projekta bit će prepolovljeno vrijeme potrebno za transport kroz BiH – rekao je Sorensen

Potcrtao  je da se raduje okončanju radova na ovoj dionici i putovnju od Sarajeva do Zenice, ali da se posebno raduje finalizaciji kompletnog koridora 5-C i čestitao domaćinima na dosad obavljenom poslu.

– Od 2008. do 2012. izvojili smo više od 60 miliona eura iz IPA fondova za ove projekte i vjerujemo da su politički dogovori neophodni za pokretanje sličnih projekata i stvaranje radnih mjesta. Ali osim cesta tu su i željeznice, aerodromi i riječni putevi čiji razvoj također podstiče zapošljavanju i EU je uvijek spremna da to podrži jer ste vi dio Evrope i od vas se očekuje da se uvežete u našu cestovnu mrežu – rekao je ambasador Sorensen prilikom obilaska gradilišta na tunelu Vijenac i poddionice autoputa Drivuša – Gorica.

Tunel 1. mart i Most 3 na poddionici Drivuša – Gorica predstavljaju značajne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, na čijoj su izgradnji angažovane domaće kompanije.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: