EU bi Bosni i Hercegovini mogla ukinuti status sigurne zemlje, a odrazit će se na putovanja

Svake sedmice Evropska unija ažurira svoju kartu “sigurnih zemalja” za putovanja tokom pandemije koronavirusa, a s obzirom na porast broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini postoje velike šanse da se ne nađemo na karti koja će biti dopunjena sutra.

“Sigurne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uslov Evropske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Sutra, 22. septembra, će ambasadori članica EU glasati za novi prijedlog liste “sigurnih zemalja” koje je izradila Slovenija, a prema saznanjima Radija Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu, Bosni i Hercegovini će biti ukinut status sigurne zemlje.

Ranije tokom septembra je svim zemljama regiona postepeno ukinut ovaj status što znači da državljani regiona (a uskoro i BiH) više ne mogu putovati u Evropsku uniju bez važnog razloga, odnosno vraćene su restrikcije na turistička putovanja.

Restrikcije na putovanja državljanima trećih zemalja je Evropska unija uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije koronavirusa,a njihov cilj bio je smanjenje širenja zaraze.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: