Estetski i rekonstruktivni zahvati sve češći i u BiH: Uskoro će biti moguća promjena spola!

Svjetski mediji nedavno su objavili da su 25-godišnje blizanke iz Kine odlučile ostvariti svoj san i postati muškarci. Sestre su se podvrgnule drugoj od ukupno tri potrebne operacije za promjenu spola u bolnici u Šangaju i uskoro će i zvanično postati braća.

Duhovni život

Ovo je samo jedan od brojnih primjera u svijetu gdje su operacije promjene spola uobičajena pojava. Istražujući rade li se u BiH ovakve operacije, došli smo do saznanja da ih do sada nije bilo, ali bi se to uskoro moglo promijeniti!

Dr. Zlatko Berberović, vlasnik Centra za plastičnu hirurgiju u Tuzli, već je obavljao ovakve zahvate van granica naše zemlje, a u razgovoru za “Avaz” kaže da zainteresiranih za promjenu spola ima i u BiH.

Ističe da je promjena spola ozbiljna procedura koja se radi multidisciplinarno u više etapa, kroz duži period, kod osoba koje su detektirane kao transseksualci (TS).

– To su osobe koje imaju osjećaj da su rođene s pogrešnom seksualnošću i koje kompletan svoj duhovni život žive kao osobe suprotnog spola u odnosu na fenotip pri rođenju. Kada te osobe dobiju psihijatrijskim vještačenjem dijagnozu TS, ulazi se u tzv. period tranzicije u kojem učestvuju endokrinolog, plastični hirurg, ginekolog ako se radi o varijanti “female to male”, a u nekim iznimno rijetkim slučajevima “male to female”, tu učestvuju i ORL specijalisti. Tačno je da sam uradio šest operacija promjena spola i to je bilo za vrijeme mog rada na klinici u Frankfurtu na Majni. U BiH ima, također, interesenata za takve procedure, oni su moji dugogodišnji pacijenti, trenutno su u periodu tranzicije i njima se, također, sve ovo radi etapno – otkriva dr. Berberović.

Tragovi vremena

Proljeće je godišnje doba kada se najviše djevojaka, žena, ali sve češće i muškaraca, odlučuje na estetske operacije. Doktor Berberović ističe da na vrata njegove ordinacije najčešće kucaju žene koje žele povećanje, smanjenje ili podizanje grudi.

– Iza toga slijede liposukcija i korekcije nosa. Kod mlađe populacije prevagu nose korekcije ušiju, a kod starije razne vrste uklanjanja tragova vremena, najčešće su to korekcije na očnim kapcima – priča Berberović.

Plaćanje estetskih operacija

O cijenama estetskih zahvata dogovara se pri pregledu, a u BiH zdravstveno osiguranje ne plaća estetske operacije ni ako određeni tjelesni nedostatak pacijentu stvara fizičku ili psihičku bol, što je uređeno zakonom u evropskim zemljama.

– U takvim uređenim zemljama, ta su pitanja u potpunosti regulisana i ne postoji mogućnost manipulacije. Primjer za to je korekcija ušiju kod djeteta od osam godina, koje ima psihijatrijski nalaz da trpi duševnu bol zbog diskvalifikacije unutar školske sredine. Drugi primjer je i smanjenje grudi za više od 400 grama po strani, kada se imaju dokazane tegobe kičmenog stuba nastale opterećenjem. Ima još takvih primjera, ali to su najčešći – kaže dr. Berberović.

 

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: