Elementarna nepogoda zatvara bh. firme: Većina radnika na čekanju

Zbog elementarnih nepogoda, firme u BiH smanjile su proizvodnju ili nikako ne rade, veliki broj radnika već je poslat na čekanje, a stotine zaposlenih tek čeka ovakva sudbina koja znači i manje plate na kraju mjeseca, bar za one koji je primaju, pišu “Nezavisne novine”.

Stručnjaci ističu da je neminovan pad industrijske proizvodnje, a štete trpe posebno izvoznici zbog otežanog transporta robe.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić kaže da su blokirana preduzeća u ruralnim područjima, jer ljudi ne mogu doći do radnih mjesta.

“Kraj mjeseca će pokazati koliki će biti pad industrijske proizvodnje, a pada će sigurno biti. Nedolazak na posao i kašnjenja sigurno će imati odraza”, naveo je Bakšić.

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran istakao je da veće kompanije nisu prestale proizvoditi, ali da vjerovatno ima manjih koje jesu i da će se šteta tek utvrđivati, a podnijeće je sami privrednici.

On je naveo da najveće štete nastaju zbog otežanog transporta robe, a posebno trpe izvoznici, jer time mogu izgubiti povjerenje kupaca.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: