Dvije marke za mjesec u rovu

Isplata boračkog dodatka za 57.946 boraca počela je jučer u Republici Srpskoj, što je poreske obveznike u manjem entitetu stajalo 28.000.000 KM. Vlada RS-a je Uredbom o boračkom dodatku uvela mjesečni dodatak za borce sedam kategorija sa navršenih 60 godina života i starije.

Nezaposleni van zakona

Dodatak se izračunava tako što se osnovica od 1,6 KM množi sa brojem mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava. Prema evidenciji Vlade RS-a, pravo na godišnji borački dodatak ima i 102.900 boraca prve i druge kategorije, za šta je budžetom predviđeno 12.000.000 KM.
U Federaciji BiH borački dodatak ne postoji, niti će, sve su prilike, uskoro postojati. Ne postoji ni zakon o pravima demobilisanih boraca. Ukinut je u maju 2010. Stoga je Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDB), tražio da se uvede pravo na borački dodatak.

– Od maja te 2010. godine nema ozbiljnijih inicijativa koje bi pokušale riješiti probleme nezaposlenog borca. Stoga smo predložili da se nezaposlenom borcu na ime dodatka za svaki mjesec proveden u ratu daje dvije KM. Dakle, ako je sada nezaposleni borac bio godinu u ratu, mjesečno bi primao 24 KM. Zaposleni borci primali bi mjesečni dodatak od dva posto na svoju plaću, predlaže Tutić.

One 24 KM čine se malo, no, ako se zna da je 86.000 nezaposlenih boraca, onda to i nije tako beznačajna suma. Ako pretpostavimo da je od 86.000 nezaposlenih boraca svaki proveo godinu u ratu, onda bi oni poreske obveznike mjesečno stajali najmanje dva miliona KM!

Nema novca

Iz Koordinacije 16 boračkih udruženja u FBiH svojevremeno su poručili kako očekuju usvajanje novog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Zakon se u formi nacrta nalazi u Ministarstvu za pitanja boraca FBiH i Koordinacija traži da se za svaki dan proveden u Oružanim snagama BiH predvidi simbolična mjesečna suma za demobilisane. No, iz Ministarstva za boračka pitanja poručeno je kako nema novca za borački dodatak. Borački dodatak, sigurno je, nije trajno rješenje. Posao za nezaposlenog boraca jeste.

 

(Oslobodjenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: