Dva HDZ-a samo zajednički u vlasti i ustavnoj reformi

U posljednjih tjedan dana pojačana je politička i diplomatska ofenziva kako doći do formule koja bi, makar javno, zadovoljila sve strane za uspostavu vlasti i pomirila naizgled nepomirljive stranke.

Sastanak koji se najavljuje u utorak u Parlamentu BiH, umjesto sutrašnjeg okupljanja dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a sa Strankom za BiH i Savezom za bolju budućnost, otvara prostor da se prvi put za jednim stolom okupe čelnici SDP-a Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić.

Hrvatski legitimitet

Valja reći da se jedino Lagumdžija dosad nije našao za istim stolom u širem političkom društvu.

Istodobno, na ovome sastanku neće biti važno ima li tko ‘papir’ za razgovore ili pak jesu li mu sugovornici prihvatljivi, jer je to, a nikako programsko opredjeljenje, bilo preduvjet za sklapanje raznih saveza. Pa ipak, čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić istaknuo je da ova stranka neće biti kamen spoticanja kad je riječ o procesu uspostave vlasti te da je već spremila programske teze.

HDZ 1990. smatra da je jedino realno ustrojiti vlast u BiH koja bi imala većinski legitimitet sva tri naroda, pa tako i hrvatskoga. Za dva HDZ-a u BiH na proteklim izborima glasovalo je 90 posto Hrvata u BiH zbog čega su nezaobilazni pri uspostavi vlasti.

Isti sastav vlasti

– Vlade koje bi imale različite parlamentarne većine od razine države, preko entiteta, do županija ne bi mogle biti stabilne, ističe predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. U međuvremenu je iz SDA najavljeno da ova stranka radi na prijedlogu za uspostavu vlasti.

U tom kontekstu je jučer predsjednik RH Ivo Josipović razgovarao s Lagumdžijom o čemu iz ureda predsjednika nisu ništa izvijestili. Do utorka je moguć i sastanak između SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990. i SDP-a BiH na kojem bi bilo riječi o budućem predsjedatelju Vijeća ministara BiH i drugim aktualnim temama o uspostavi vlasti. Hrvatske stranke isključuju bilo kakvu mogućnost da to mjesto ne pripadne Hrvatu budući da su u protekla dva saziva Srbin, odnosno Bošnjak bili na čelu državne Vlade. Dva HDZ-a inzistiraju i da se buduća vlast okupi oko ustavnih reformi koje bi vodile federalizaciji BiH.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: