Dugovanja demobilisanim borcima: Zavodima za zapošljavanje prijeti blokiranje računa

Iz Federalnog saveza demobilisanih boraca upozoravaju da bi računi kantonalnih zavoda za zapošljavanje uskoro mogli biti blokirani zbog naplate dugovanja na ime naknada za vrijeme nezaposlenosti.

– Razlog tome je što sve više demobilisanih boraca pojedinačno unajmljuju advokate i već za desetak dana dobivaju sporove na osnovu kojih naplaćuju zaostala dugovanja. Uskoro bi na naplatu moglo doći na hiljade takvih tužbi, što bi dovelo do blokiranja računa, jer zavodi nemaju dovoljno novca da isplate sva ta dugovanja – objašnjava Munir Karić, predsjednik Skupštine Saveza.

Dodaje da će, iako se radi o zajedničkim dugovima Vlade Fedeacije BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih zavoda, samo računi ovih posljednjih biti blokirani jer su oni izdavali rješenja za naknade demobilisanim borcima. Njihov zajednički dug demobilisanim borcima za tri godine iznosi oko 45 miliona KM, a najveći je onaj iz 2008., od čak 19.928.000 KM.

– Predstavnici kantonalnih organizacija demobilisanih boraca dogovaraju putem zajedničkog advokata da se sporazumno riješe i naplate dugovanja za oko 12.000 ljudi. Trenutno sudski vještak radi na razdvajanju iznosa dugovanja, odnosno utvrdit će koliko novca duguje Federalna vlada, a koliko kantonalni i Federalni zavod za zapošljavanje, objašnjava Karić.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: