Dugoročna prognoza: Očekuje nas toplo ljeto sa tek par kišnih dana

Nakon što smo imali dvije rekordno tople godine, gledajući globalno, izgleda da ćemo sličnu ili još goru situaciju imati ove godine.

Accuweather je objavio prognozu za idućih 90 dana, piše Večernji list. Za juni ove godine prognozirali su samo tri relativno kišna dana, dok u julu kiše u Hercegovini uopšte ne bi trebalo biti.U Bosni je, pak, situacija nešto bolja, ali riječ je o tek pokojem kišnom danu koji ne bi trebao dramatično promijeniti situaciju.

Sve ovo izaziva napetost među građanima jer se ponovno mogu očekivati redukcije i nestašica vode, ako se prognoze, naravno, obistine. Nije lako ni poljoprivrednicima koji trebaju vodu za svoje kulture. Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza.

Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015.“Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, kazao je Adam Scaife, prognostičar BMO-a.

Kada se sagleda cjelokupna situacija u BiH, 2014. godina, kada su krenuli rekordi, nije bila tako sunčana.

Naprotiv, katastrofalne poplave u maju i danas izazivaju sablazan kod svih građana koji su osjetili njihovu snagu. Kiša je tada neprekidno padala nekoliko dana, a vrijeme se nije smirivalo tokom čitavog ljeta. Tek je miholjsko ljeto u oktobru donijelo dašak pravih ljetnih temperatura.

Prošle godine sunce je, doslovno ‘žarilo’ hercegovačke ceste. Nije manjkalo ni najezde zmija ni drugih opasnih životinja, a temperature su nerijetko dosezale i 45 Celzijevih stepeni.

Zima koja je iza nas ne ostavlja mjesta optimizmu kako će ova godina biti bolja. U istoriji mjerenja 2015. je bila najtoplija. Toplu 2016. godinu, možda i rekordnu ponovno, najavio je i jedan od najpoznatijih meteorologa u regiji Zoran Vakula.

“Povremena hladnija razdoblja, kojih će sigurno biti biće kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Dobro poznata priča iz prošlih mjeseci, pa i cijele godine.Posljedice “El Nina”? Vrlo vjerovatno”, kazao je meteorolog.

“El Nino” karakterizira povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3 stepena, u istočnom Pacifiku.Taj porast, prema riječima stručnjaka, povlači za sobom niz procesa poput domino efekta.

Uz to, javljaju se i izmjene u polju pritiska zraka. “El Nino” je prošle godine stvorio velike probleme i razlog je zbog kojeg je 2015. bila najtoplija u istoriji mjerenja.

I on je jedan od razloga nestašice određenih prehrambenih proizvoda, što je dovelo i do rasta cijena hrane. Premda je tek april i do službenog početka ljeta ostala su dva mjeseca, visoke temperature koje ovih dana vladaju već ga uvelike najavljuju.

“Pauza u globalnom zagrijavanju definitivno se primakla kraju. Globalno zagrijavanje u idućim godinama znatno će se ubrzati”, potvrdili su u britanskom Met Officeu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: