Duge kolone na ulazu u BiH

Na granicama, pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu sinoć i jutros su zabilježene gužve uprkos apelima da se smanje putovanja usljed pandemije koronavirusom.

Na kamerama koje su postavljene na graničnim prijelazima vidi se da je na nekoliko njih gužva pri ulasku u BiH.

Najprometnije je, čini se, na graničnom prijelazu Gradiška te na Maljevcu u Velikoj Kladuši i na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu. Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu.

Također, tokom jučerašnjeg dana zabilježene su velike gužve na graničnim prelazima iz Slovenije u Hrvatsku. Mediji u Hrvatskoj su sinoć izvjestili da se na graničnom prelazu Bregana na ulazu u Hrvatsku čekalo duže od jednog sata, a tokom večernjih sati kolone na granici su bile još duže, pa se na ulazak u Hrvatsku čekalo oko dva sata.

Kako javljaju iz Hrvatskog autokluba, jutros je pojačan promet na važnijim cestama i graničnim prijelazima, gdje su zbog aktualnih kontrola moguća višesatna čekanja, posebno sa Slovenijom na ulasku (Bregana i Macelj) te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje. 

Sve ovo upućuje na to da ni korona, niti strožije mjere, koje su nametnute u većini evropskih zemalja,  nisu spriječile ljude koji rade u zapadnoevropskim zemljama da predstojeće božićne i novogodišnje praznike provedu kod svoje kuće.

Iz Granične policije Republike Hrvatske su za hrvatske medije kazali da se radi uglavnom o ljudima koji su u tranzitu kroz Hrvatsku i putuju prema Bosni i Hercegovini ili susjednim zemljama, ali da ima i određeni broj hrvatskih državljana koji dolaze na odmor u ovu zemlju.

Veća gužva na graničnim prelazima očekuje se danas i u narednim danima pred božićne praznike, rekli su iz GP Republike Hrvatske.

Dodali su ipak da je ovo značajno manji broj putnika, koji ulaze u Hrvatsku, u poređenju sa istim periodom prošle godinom, prije koronavirusa. Ovih dana taj broj je manji za oko 35-40 % nego prošle godine.

U BiH je dozvoljen ulazak za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, dok državljanima Srbije, Crne Gore i Hrvatske nije potreban PCR test ukoliko ulaze iz tih zemalja.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: