Dug za porez u FBiH veći od 1,6 milijardi KM

Prema najnovijim podacima iz Federalnog ministarstva finansija, zaključno s prošlim mjesecom ukupan dug poreznih obveznika po osnovu poreza na plaću, dobit, dohodak, imovinu, promet te doprinosa za PIO/MIO, zatim za zdravstveno osiguranje iznosio je čak 1.644.154.215 KM!

Ovo je u FBiH do sada rekordan iznos duga javnih i privatnih preduzeća, fizičkih lica, pa čak i institucija vlasti prema državi.

Samo 191 porezni obveznik koji ima dug veći od milion maraka, prema izvještaju Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za utvrđivanje neplaćenih poreznih obaveza, državi duguje 1.048.624.670 KM.

Ova komisija je prekjučer zaključila svoj izvještaj na više od stotinu stranica, koji će na narednoj sjednici prezentirati Predstavničkom domu PFBiH.  Osim statistike o dužnicima, ovaj izvještaj sadrži alarmantno upozorenje federalnim institucijama da poduzmu korake kako bi se očuvala finansijska stabilnost FBiH.

Zbog decenijskog neposvećivanja pažnje ovom ogromnom problemu za FBiH, Komisija je Federalnu vladu upozorila da se bez njenog učešća neće moći riješiti ova dugovanja.

Prema zaključcima, koje je formulisala, pod hitno se traži izmjena Zakona o doprinosima te Zakona o plaćama u dijelu da ne može biti isplaćena plaća dok ne budu uplaćeni porezi i doprinosi, a da se nepoštivanje ove odredbe definiše u Krivičnom zakonu kao krivično djelo.

Nalaže se i izmjena Zakona o Poreznoj upravi FBiH, u kojoj je propisan redoslijed uplata u smislu da se prvo uplaćuje glavnica pa tek kamata. Komisija smatra da je potrebno uspostaviti efikasnije mehanizme kontrole banaka, kako one ne bi mogle primati uplate neto plaća bez uplate doprinosa.

Traži se i izmjena postojećih propisa vezanih uz uplatu minimalnih plaća radnicima, kako bi bila zaštićena njihova prava i spriječene zloupotrebe. Zahtijeva se i bolja koordinacija između sudova, banaka i Porezne uprave prilikom stečajnog postupka, kao i hitno donošenje zakona o prekršajima kako bi bile pooštrene sankcije radi kažnjavanja rada nacrno.

Također, od Federalnog parlamenta traži se da uputi Vijeću ministara BiH nekoliko inicijativa u vezi s izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja. Između ostalog, predložena je izmjena člana 52. Zakona o indirektnom oporezivanju, tako da se dug indirektnih poreza više ne smije smatrati tajnom te da se podaci o ovome objavljuju.

Prema raspoloživim podacima, FBiH najviše duguju preduzeća s državnim kapitalom, kao i federalne institucije. Njihov dug iznosi 688.615.637 KM. Zastrašujuća je činjenica da porezni obveznici koji su aktivni, odnosno kod kojih nije pokrenut likvidacioni ili stečajni postupak, državi duguju čak 595.353.234 KM.

Najveći dužnici – državno vlasništvo

– Rudnici Kreka: 106.670.741 KM

– Rudnik mrkog uglja Zenica: 40.602.583 KM

– Željezara Zenica: 38.193.241 KM

– Agrokomerc: 34.748.239 KM

– Služba za zapošljavanje USK: 29.172.092 KM

Najveći dužnici – privatna i privatizirana preduzeća

– Intersport d. o. o. Mostar: 11.640.469 KM

– Olimp d. o. o. Gračanica: 6.157.037 KM

– Klas d. d. Sarajevo: 4.731.072

– Osmanović Braco d. o. o. Srebrenik : 4.168.433 KM

-“Bis co” d. o. o. Zenica: 3.835.804 KM

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: