Državni parlamentarci pred novim ispitom: Narod ili vlastiti džepovi?

Novi paket sankcija EU, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte, sasvim očekivano, rezultirao je skokom cijena goriva, a posljedično su nastavljena poskupljenja hrane, te ostalih roba i usluga. Građani u našoj zemlji i dalje očekuju reakciju vlasti u smislu izmjene propisa ili donošenja drugih mjera, kako bi im se pomoglo da prebrode ekonomsku krizu.

Konačna odluka

A koliko su naši vlastodršci odgovorni spram onih koji su ih izabrali, vidjelo se na nedavno održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, kada nije podržan prijedlog SDP-a da se po hitnom postupku razmatra prijedlog zakona za ukidanje akciza na gorivo, čime bi cijena goriva bila smanjena za 30 do 45 feninga po litru. Podsjetimo, protiv su glasali delegati SNSD-a, dok je delegat SDS-a Mladen Bosić bio suzdržan. Ranije je Predstavnički dom izglasao ukidanje akciza. Shvativši da su građani na rubu strpljenja, izgleda da su promijenili ploču.

Kako je za Oslobođenje izjavio Lazar Prodanović, delegat SNSD-a, sjednica Doma naroda očekuje se za desetak dana, a na kojoj bi se ovo pitanje ponovo razmatralo. Iz ove stranke poručuju da nemaju rezerve da akcize treba ukinuti.

– Mi smo smatrali da je potrebno da imamo mjesečni izvještaj o eventualnom rastu, smanjenju ili stabilizaciji cijena. Nadam se da će predsjedavajući Doma naroda uvrstiti u dnevni red sjednice ovu tačku, kako bismo donijeli konačnu odluku. Mislim da je to dio naše odgovornosti prema javnosti, kako se ne bi stavio fokus na to da su delegati SNSD-a protiv toga. Kad je riječ o ukidanju akciza, postupit ćemo u skladu sa zaključcima NSRS-a i da imamo mjesečni izvještaj, da se blagovremeno može odluka staviti van snage ako bi se cijene stabilizovale, kaže Prodanović.

Delegat SDA Amir Fazlić kaže za naš list kako ne može da shvati da političari iz RS-a nisu glasali za ovaj zakon.

– To se tiče svih građana u BiH, bez obzira na to kome pripadaju. Ukidanje akciza je minimum koji ova vlast treba da uradi, plus drugi paket mjera, ograničavanje marže, zatim kontrole… Ne znam kako oni misle izaći pred građane i na izbore. Klub Bošnjaka će podržati bilo koje moduse, ali je potrebno da prethodno imamo politički dogovor i da ovo pod hitno usvojimo, kaže Fazlić.

Saša Magazinović, državni poslanik SDP-a, ističe da u samom zakonu nema ništa sporno.

– Vrlo je jasan i danom usvajanja gorivo u BiH će biti jeftinije za 30 do 45 feninga. To je novac kojeg se odriče država i to je novac građana, zato što su cijene skočile u nebo i zato što je PDV-a mnogo više. Logično je onda da se građanima barem kroz ukidanje akciza dio tog novca vrati. Izgleda da je u Domu naroda u fokusu SNSD-a i HDZ-a BiH kako prikupiti što više para, ističe Magazinović.

Kako bi se izborili sa inflacijom, vlasti u Hrvatskoj i Crnoj Gori poduzele su konkretne aktivnosti. Tako je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim su snižene cijene goriva, dok je ukinut PDV na brašno i ulje. Damir Miljević, ekonomski analitičar i stručnjak za oblast energetike, kaže da bi u situaciji kada u BiH inflacija divlja “bio red da vlasti podijele teret dodatnih troškova s građanima i privredom”.

– Privremena suspenzija plaćanja PDV-a na energente značajno bi doprinijela očuvanju standarda građana i poslovnih rezultata privrede i to su mnoge zemlje čak i u okruženju radile, ali očito da ne postoji politička volja da se takvo nešto uradi i kod nas. Činjenica je da sve ovo što se dešava oko Ukrajine, a čak i ono što je bilo prije sukoba u toj zemlji, pokazuje da je energetska kriza počela još polovinom prošle godine i to nam govori da je situacija postala vrlo ozbiljna kad su u pitanju energenti, nafta i plin. Plin koji je smatran i u EU tranzicionim gorivom, a koji će se koristiti još 15-20 godina, sada dolazi u pitanje i morat će se tražiti neki drugi energenti koji će ga u budućnosti zamijeniti, napominje Miljević.

Ističe da se, kada je riječ o BiH, otvaraju dva pitanja. Jedno je kako grijati Sarajevo bez plina i drugo da li u ovoj situaciji čak diverzifikacija snabdijevanja u smislu nekorištenja postojećih plinovoda, nego pravljenje novog ima smisla ukoliko će cijene plina ostati na ovom nivou, nezavisno da li je riječ o azerbejdžanskom, ruskom ili američkom LNG-u (ukapljeni prirodni plin).

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, naglašava da će novi paket sankcija podići cijene nafte i “to će biti novi udar na bh. ekonomiju, ali i standard građana”.

– To je nešto što se ne može prevenirati, ali ni izbjeći, osim da se ukinu akcize i na takav način dobije nešto u razlici za vrijednost istih. Ovo je prilika da političari ponovo razmotre odluku o njihovom ukidanju i dodatno rasterete naftne derivate i omoguće jeftiniju nabavku. Kada govorimo o snabdijevanju i količinama, tu neće biti problema iz razloga što je BiH izgradila otvoreno tržište i trenutno ima mogućnost snabdijevanja preko luka Omiš, Zadra, Rijeke, Ploča, Kopra, kao i naše luke u Pločama i terminala koji će tada doći kao nešto što je pozitivno, jer ćemo preko njih moći i uvoziti. Što se tiče logistike, odnosno transportnih kapaciteta za prijevoz nafte, tu imamo dovoljne količine, smatra Egrlić i dodaje da se “akcize na gorivo mogu ukinuti, jer su budžeti puni i sredstava ima”.

– Taj gubitak koji bi budžeti eventualno imali bio bi praktično minimalan i ne bi se ni osjetio. U ovom trenutku je to rješenje i očekujemo reakciju od donosilaca odluka, ističe Egrlić.

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevotaksi, kaže za naš list da se “na benzinskim pumpama cijene goriva mijenjaju iz sata u sat i da je sve to teško upratiti”.

Prevoznici na mukama

– Ovo je nepodnošljivo i već duži period radimo u minusu, ali zbog okolnosti kroz pandemiju i nesretni rat u Ukrajini, došlo je do neznatnog povećanja cijena taksi-usluga u nekim općinama i kantonima. Što se tiče KS-a, naše udruženje nije mijenjalo cijene, jer čekamo da li će se ustabiliti cijena nafte kako bismo mogli zauzeli stav. S druge strane, imamo i druge prijevoznike u KS-u, ne samo one koji obavljaju taksi-usluge nego i druge, a koji su sebi dali za pravo da interno mijenjaju cijene usluga, tako da građani dolaze u nedoumicu. Ukoliko se odlučimo za poskupljenje usluga, to ćemo zvanično i objaviti, jer ne želimo da u ovim teškim vremenima pravimo još veći haos kod građana, kaže Suljagić.

Dodaje kako su uradili elaborat i, sve i da dođe do povećanja cijena usluga, ono neće biti značajno.

– Gledat ćemo da pokrijemo samo dio gubitaka. Korisnicima usluga skrećem pažnju da obrate pažnju na prijevoznike koji nisu naši članovi, koji samoinicijativno dižu cijene, a taksimetri im nisu baždareni, gdje trebaju reagovati policija i inspekcija. Inače, ukidanje akciza bi nam puno značilo, gdje bi tih 20 ili 30 feninga cijena nafte pala. Činjenica je da ne bi bilo dovoljno, ali bi bilo značajno, zaključuje Suljagić.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: